Din råvarulista


Frukt & Grönt Information från Färskvaruhallen

25-30 grader, sol och blå himmel – helt fantastiskt skönt! Så efterlängtat och något av en överraskning så här tidigt kanske. Samtidigt som vi nu njuter för fullt av det fantastiska vädret så växer det så det knakar i naturen! Det mesta inom våra svenska grönsaker är nu igång. Vi väntar i skrivande stund på broccolin bara. Isberg, roman, blomkål, färsk vitkål, tomater, gurka, rotfrukter, babyleaves  osv. osv. Odlarna har fullt upp att hinna skörda allt eftersom det växer nu i den höga värmen.

Höga temperaturer

Vi tar bl a. isberg från odlarna Ulf & Bengt utanför Vellinge. De berättar att när de sår så gör de det i omgångar för att få ett jämnt flöde av produkter och inte få skarvar och stå utan varor. Nu när det är så oerhört varmt växer omgångarna i varandra och allt växer så snabbt att allt blir klart samtidigt. Det gör att det uppstår ett överskott av vissa produkter. Baksidan av det är att odlarna har så mycket att de får lite betalt och inte ens kanske får omsättning för det utan får kasta produkter. De har fått plöja ner ett parti i veckan som gick p g a att det blivit brunbränt av solen. Så det fina vädret för inte enbart gott med sig.

Ryftes på Gotland har nu plockat den sista vita sparrisen till oss för i år. Plantorna behöver nu återhämta sig inför nästa år. Grön sparris finns fortfarande men med en överproduktion av smalare sparris p g a det varma vädret. En sparris växer jättesnabbt i värmen, så mycket som 20 cm per dag. När vi dag efter dag haft dessa höga temperaturer så hetsas plantorna och de skjuter direkt skott så snart man plockat. Plantorna blir trötta och matta av det snabba växandet och levererar därför tunnare skott. Därav mycket tunn grön sparris nu.Grön gotländsk sparris

Basgrönsaker

Paprikorna har nu sjunkit i pris efter att volymerna kommit igång och ligger på en normal produktionsnivå igen.

Finns ett stort utbud av tomater nu – både vad gäller sorter och volymer. Det är läge att passa på! Finns både svenska, holländska, italienska och spanska – allt beroende på sort.

Primörer

De gotländska ramslöksbladen är inne på absolut sista versen. De slutar lite tidigare än normalt p g a det varma vädret. Däremot kommer det att finnas lite ramslökskapris fr o m veckan som kommer. Krasseblommorna har nu kommit igång och kommer förhoppningsvis finnas fram till frosten sätter in. Dock hälsar odlarna Gustav och Fredrika (6 & 4 år) att odlingarna inte är jätte stora så det finns inte helt obegränsat med blommor.

Krasseblommor

Frukt & Bär

Bärsäsongen är också igång. Jordgubbarna kommer från Bjärehalvön och Bromölla och är fantastiskt goda. Men p g a det varma vädret så har de en kortare hållbarhet än normalt. Detta är en stor utmaning för oss. Därför har vi superfina belgiska jordgubbar också. Hallon, blåbär och björnbär från Spanien är bra nu och till ok priser.

Vi lämnar sydeuropa på citroner och går nu äver till Sydafrika. Satsumas är nu slut och vi går över till clementiner i stället. Dock en högre prisbild än normalt.

Stenfrukter så som nektariner och persikor från Italien är igång för fullt. Har varit högre priser än normalt men nu börjar det vika neråt så sakteliga. Franska aprikoser är igång och plommonen är nu spanska.

Trevlig helg!

 

Therese Oldbring, Kategorichef Frukt & Grönt

Lars Rönnqvist, Sortiment & Importchef Frukt & Grönt