Din råvarulista


Frukt & Grönt information från Färskvaruhallen

Det har nog aldrig varit så nära som nu… Den svenska säsongen av grönsaker står nu verkligen för dörren. Det har redan börjat skördas så smått, men vi drar igång den svenska isbergen och romansallaten i o m nästa veckoslut (helgen v21). Då tror vi kvalitén och volymen kommit igång ordentligt. Svensk blomkål och broccoli väntas komma igång i mitten av juni. Fram till dess är det fortsatt franskt men även tysk blomkål och broccolin är fortsatt spansk.

Den svenska färskpotatisen börjar stabilisera sig i pris och för dig som går och väntar på att den ska levereras tvättad så är det inte långt borta nu. Vi räknar med att den kan börja tvättas runt nästa veckoslut. Vi har även i år valt att samarbeta med Bjäre Hembygd under den svenska färskpotatissäsongen.

Färskpotatisplanta

Svenska frilandsodlade jordgubbar finns och kommer nu från Josefin Svensson utanför Båstad.

De första nyskördade rotfrukterna i bunt har skördats i Ryftes växthus på Gotland. Gulbetor och polkabetor är stabil tillgång på. Rödbetorna har hamnat i en skarv och väntas vara på gång igen om någon vecka eller två. Allt eftersom Ryftes skördar sina betor i växthusen så börjar de nu plantera ut sina melonplantor.

Betor i bunt

Ramslöken och ramslöksblommorna är fortfarande igång. Det är några veckor kvar av säsongen så passa på nu innan det tar slut. Den svenska sparrisen är i gång och ser fantastisk ut. Finns både skånsk och gotlänsk. Enjoy!

?

Svenska rabarber är röda och fina och av sorten Formosa.

Citrus

Det är ovanligt dyra priser på lime och citroner just nu. Gällande lime så är det helt enkelt en för stor efterfrågan från Europa samtidigt som den planerade volymen som exporteras till Europa är den samma. Produktionen i Brasilien och övriga Sydamerika är nu tyvärr lägre pga El Niño och priserna på den ökande exporten blir då betydligt högre än normalt. Vi brukar ha en högre prisbild under en period den här tiden på året men den perioden är betydligt längre i år och experterna på området ser inget trendbrott än så länge.

 

Citronerna är nu av sorten Vernas, en lite tjockskaligare sort. Den europeiska skörden av Vernas är ca 30-40% lägre än normalt. Detta genererar en betydligt högre prisbild än normalt.

De ekologiska apelsinerna och citronerna kommer nu från Italien. De är inte så skalrena som vi är vana vid från de spanska men saftiga och mycket fin smak.

Citroner

Frukt

Alla meloner är nu äntligen spanska och priserna är bra och kommer nu successivt vandra ner till normala sommarnivåer. Goda läskande meloner är en viktig ingrediens för att sparka igång sommaren! Enjoy!

Stenfrukter är igång – både nektariner och persikor har sparkat igång men kommer att bli brist under kommande tio dagar ca. Detta beror på regn i Murcia samt en tidigare köldknäpp som nu får effekt.

Turkiska körsbär är i antågande under kommande vecka.

Äpplen är nu vad vi kallar overseas, dvs. från andra sidan av Atlanten. Detta gäller nu både ekologiska och konventionella äpplen. Det är nyskördade äpplen men till en högre prisbild än vi är vana vid från den europeiska säsongen.

 

Vi önskar er en riktigt trevlig helg!

Therese Oldbring, Kategorichef Frukt & Grönt

Lars Rönnqvist, Sortiment & Importchef Frukt & Grönt