Din råvarulista


Frukt & Grönt Information från Färskvaruhallen

Snön och kylan kom lagom till sportlovstiderna vilket måste varit lycka för alla sportlovsfirare och för er som har restauranger i fjällen och alla oss andra som gillar snö i största allmänhet förstås. Det som kanske var mer förvånande var att större delen av Europa också fick en del av kylan samtidigt. Italien fick snö även nere i Neapel förra veckan och det har givetvis sina effekter på en del produkter från Italien så som blomkål, fänkål, rosé bl a. Det har även varit en period av svalt och regn i Spanien. Som vanligt när temperaturerna sjunker så stannar tillväxten av och volymerna minskar och priserna kan dra iväg. Vi är inne i den mest turbulenta tiden på året där den här typen av svängningar kan förekomma. Men som tur är ser vi att holländarna börjar komma igång på allvar. Säsongsskiftena står nu för dörren de närmaste månaderna. Håll därför ett extra öga på priserna ett tag.

Grönsaker

Primörer finns att få tag på från södra Europa. Italien har tagit lite stryk men Frankrike t ex. drabbades inte av kylan så det finns lite ramslök att få tag på även om det kan vara lite hattigt med volymerna.

Rabarber är en av flera trevliga vårprimör nu och det är holländska glasrabarber som är aktuella nu. Rädisor finns att få tag på med vit spets och i mixade färger om man vill. Toppmurklorna är nu från Turkiet. Den europeiska sparrisen börjar göra entré nu. Både Spanien och Italien har börjat leverera sparris. Nytt för denna säsongen är att vi nu har en fin ekologisk sparris från Spanien, både vit och grön. Värd att prova!

Det finns många trevliga saker från Italien nu så som nässlor, spritärtor, bondbönor, kronärtskocka, morot i bunt, rödbeta i bunt, lök i bunt, färsk vitkål för att nämna några.

Fr o m kommande vecka kommer vi att gå över till holländsk gurka och vi tackar därför våra spanska gurkodlare för denna säsongen. Paprika har också börjat dyka upp så smått men där ligger vi kvar i Spanien en stund till.

Tomater är det generellt lite ont om pga kylan i Spanien och Marocco. Men vi har en ny fantsatiskt god tomatsort som vi skulle vilja att alla smakade. Den heter Adora och är en grön/röd/brunspräcklig tomat. Det finns en grön tomatsort i Spanien som inte går att exportera pga sin väldigt korta hållbarhet. Den heter Raf och har bara gått att äta i Spanien och är helt fantastiskt god. Adoran är en vidareutveckling av den tomatsorten. Den är uppbyggd och har köttigheten som en bifftomat men mindre i storlek och ojämn i formen. Smaken är helt fenomenal. Ett måste för alla toamatälskare!

Vi har en trevlig nyhet inom skottblandningar – Nordica mix. Det är en rustikare blandning av lite grövre skott så som baby grönkål, röd & grön tatsoi, savoyspenat och röd mizuna. Den är tvättad och kommer i påsar om 500 gr. En fräsch blandning som passar årstiden. Värd att prova!

Frukt

Citrussäsongen håller i sig. Apelsinerna är saftiga och söta och som bäst nu. Det har varit en varm säsong för apelsinerna i år vilket gör att säsongen ser ut att kortas något. Därför stiger priserna på apelsiner framöver. Clementinerna är sorten Nadercotte och en av de bättre sorterna vi haft på ett tag. Passa på att njuta av citrusen när den är som bäst.

Det finns nu förutom belgiska Conference, sydamerikanska Anjou som också är en populär päronsort. Ekologiska päron är lite hattigt med sorterna men just nu är det sydamerikanska Williams som gäller.

Det är ett väldigt annorlunda äppelår i år där det är ont om europeiska äpplen och det nu börjar tryta på volymerna. Vissa odlare i Italien är nu slut på t ex. Royal Gala. Vi har Royal Gala från Österrike. De ekologiska äpplena är de som vi har störst utmaning med. Priserna pekar uppåt och det kan bli hattigt med sorterna eventuellt.

En eventuell effekt av kylan i Italien som det pratas om nu är om stenfrukterna vars träd blommar nu tagit skada av kylan eller ej. Men det är något som tiden får utvisa.