Din råvarulista


Frukt & Grönt information från Färskvaruhallen

Kylan har nu ett stadigt grepp om i stort sätt hela landet men det till trots kan vi börja njuta av primörer från södra Europa. Vi har mycket roligheter framför oss nu allt eftersom vårvärmen kryper norr ut genom Europa de närmaste månaderna. I väntan på att våren kommer till Sverige och vi kan njuta av våra svenska primörer har vi möjlighet att njuta av lite italienska godsaker så länge. Kronärtskockor (både stora & mini), bondbönor, spritärtor, mangold i vackra färger, buntmorötter, tomater av olika slag är exempel på saker som vi får från Italien nu. I skrivande stund fick vi besked att de första italienska nässlorna skördats för säsongen. Färskpotatis finns att få från Israel. Toppmurklor finns att få tag på men från andra sidan jordklotet och till en dyr prislapp än så länge. Vi kommer att se europeiska murklor inom några veckor.

Grönsaker

Den broccoli vi har nu har större buketter och är ofilmad. Den är prisvärd och riktigt fin. Du kan även prova Broccoloco som har ett större huvud men har långa stänger som påminner om Belleverden. Den har en mjällare stam som kan användas i sin helhet. Prova gärna!

Det ser ut att bli några kalla veckor i Spanien framöver. Vi kommer därför med största sannolikhet se brist på vissa volymer och därmed stigande priser eftersom det växer långsammare i svalare temperaturer. Det som kommer att drabbas är produkter som paprika, tomater, isberg osv. Så håll ett öga på prisnivåerna nu ett tag.

Citrus

Den europeiska citrussäsongen har ju hållit på ett tag nu men faktum är att apelsinerna är som bäst när de går mot slutet av resp. sort. De är väldigt söta med hög andel saft och är väldigt goda. Sorten är Navels.

Citronerna är spanska och är också bra kvalité. Sorten är Primifiore. Clementinerna är av sorten Nour och från Marocco.

Tomater

Det finns väldigt mycket tomater just nu. Det finns ju de gamla vanliga runda, kvist, plommon och körsbärstomater i olika färger och former. Men det finns så mycket som man glömmer mellan varven och det kommer även lite nytt i bland. Ta gärna en extra kik på vårt tomatsortiment.

En nyhet vi har sen en tid tillbaka är en vildmixlåda från Spanien. En låda med tomater i blandade färger och tomatsorter. En fröjd för ögat och en möjlighet att få en härlig variation på ett enkelt sätt.

Piccadilly är en liten italiensk plommontomat på kvist som har en oerhörd sötma och saftighet. Vacker att titta på och en absolut fröjd för smaklökarna.

Chocmande är en ny sort som är en liten bifftomat som skiftar i mörka nyanser. Fruktköttet är matigt och har kamrar som liknar den vanliga bifftomaten. Den här återfinns också som en av sorterna i vildmixlådan.

 

Äpple & Päron

Äpple blir mer av en bristvara och priserna stiger lite successivt i Europa. Säsongen kommer att bli snål och vi får hålla tummarna att overseas-säsongen är tidig i år. Normalt brukar vi skifta till den sydamerikanska kontinenten (overseas) framåt majmånad. Polen har flaggat för att de kan gå slut på Gala i o m februari månad. Italien och Frankrike kommer att kvotera ut sina volymer under resten av säsongen vilket innebär att de har äpplen hela säsongen men volymerna kommer bli lägre under den här perioden.

Vi kommer att lasta ekologiska Braeburn för sista gången denna vecka. Vilken röd ekologisk sort som ska ta vid får vi återkomma kring. Det kommer med största sannolikhet bli lite hattigt med de ekologiska sorterna nu ett tag. Golden och Granny finns ett tag till.

Svenska äpplen finns fortfarande och vi lämnar nu i dagarna Ingrid Marie och går sen över till Frida. Frida är en vackert röd sort med vitt krispigt fruktkött. Det är smakrikt, sött och även om det har en syrlighet så är det inte den karaktäristiskt syrliga smaken som svenska äpplen normalt kan ha. Att köpa svenskt kan vara ett alternativ för dig som vill köpa hållbart men tycker att de ekologiska äpplena blir för dyra.

Päron har också en sakta stigande prisbild. På den ekologiska sidan är det nu Concorde någon vecka. Det kommer att bli hattigt med sorterna även på ekologiska päron nu. Den europeiska ekosäsongen är nu slut och vi skiftar till overseas nästa vecka.

Bananer

Europa har en utmaning på bananer och specifikt ekologiska bananer. Det är brist på volym som är orsakat av låga temperaturer i produktionsländerna som gör att det vuxit saktare än normalt. Costa Rica har haft kraftiga översvämningar som både drabbat plantagen och infrastrukturen plus att Dominikanska Republiken lider av sviterna av orkanerna som drabbade landet i höstas. Där var man tvungen att sätta nya plantor och de kommer att ge frukt först under Q2 i år.

Det kommer att bli utmaningar med färger och volymer ett tag. Vi kommer att ersätta ekologiska bananer med Rättvisebananer när det behövs.

 

Önskar dig en bra vecka!