Din råvarulista


Frukt & Grönt information från Färskvaruhallen

Vi vill börja med att önska dig en god fortsättning på det nya året och vi hoppas att du fått någon form av vila i helgerna. Ett nytt år ger som oftast tid för eftertanke, reflektion och en längtan efter nystart. Inom grönsaksvärlden är det nog många med oss som nu börjar titta framåt och längta efter allt det nya som kommer igång så som primörer och de olika former av vårtecken som står för dörren. Främst under februari/mars. Det är nästan att man glömmer att vintern är långt ifrån slut. Några första startskott på nya säsonger har faktiskt redan kommit – den första svenska växthusodlade färskpotatisen och svensk växthusodlad filmad gurka t ex. Det finns även israelisk färskpotatis till en vettig peng. Italien har börjat leverera trevligheter som bondbönor, spritärtor, kronärtskockor och buntlök och buntmorötter.

Citrus

Citrus är högaktuellt nu i januari. Apelsinerna är mycket bra och har en väldigt trevlig sötma och saftighet. De kommer fortfarande från Spanien. Clementinerna är från Marocco och vi byter nu till sorten Nour. En liten stigning i pris men vi hoppas att du också tycker att kvalitén stiger i motsvarande grad. Grapefrukten är fortsatt spansk. Blodapelsinerna blir rödare ju längre in på säsongen vi kommer och nu är den mörkröd så som vi vill se den. Nu börjar sorten Moro från ett av våra favoritmärken Gyllene Korset.

 

Frukt & bär

Äppelsäsongen är som vi rapporterat tidigare väldigt annorlunda i år. Vi ser fortsatt höga priser och vi kommer på den ekologiska sidan förmodligen se lite fler sortbyten är normalt. Det är Gala just nu men de är på upphällningen och nästa sort blir därför Braeburn inom några veckor.

Gällande svenska äpplen är det fortfarande Ingrid Marie som är i fokus. Volymerna har hållit i sig längre än man förutspådde i december. Den senaste gissningen är att det blir skifte någon gång under februari. Nästa sort ser ut att bli Frida.

Druvorna är fina men kommer nu ganska långt bort ifrån, nämligen Sydafrika. Bären är inte någon säsongsprodukt heller nu. De kommer generellt långt bortifrån, nationaliteterna är lite hattiga och kvalitén lite haltande. De belgiska jordgubbarna har varit oerhört dyra och ljusa i färgen. Det beror på att det varit alldeles för lite sol nu ett tag. Vi skiftar därför till italienska nu och de kommer i 250 gr askar.

Grönsaker

De flesta basgrönsaker är nu antingen spanska eller italienska och vi kliver in i den delen av året där vi har ett generellt lite högre prisläge och en större risk för prisfluktuationer. Bra att hålla ett extra öga på priserna några månader nu. Denna tid förra året hade vi en väldigt ovanlig säsong där både Italien och Spanien drabbades av frost och kyla och där mycket av grönsakerna frös sönder. I år har vi en mer normal säsong. Kvalitén är generellt bra och priserna är normala för säsongen.

 

Tomater

Vanliga tomater har varit dyrt ett tag men börjar backa tillbaka igen. Bifftomater och kvisttomater är nu spanska och av bra kvalité. Det finns en hel uppsjö av tomater att välja ifrån i både olika färger och former. Vi har nu spanska vildmixtomater. En låda med tomater i blandade färger och tomatsorter. En fröjd för både öga och smaklökar.