Din råvarulista


Frukt & Grönt information från Färskvaruhallen

December är starkt förknippat med adventstid, ljusslingor, julpynt, doften av saffran och nyskalad apelsin o kanske lite julstress för en och annan. Citrussäsongen är ju här på riktigt och apelsinerna och clementinerna är nu riktigt bra med en mycket trevlig sötma. Som traditionen bjuder så kom blodapelsinerna nu i månadsskiftet. De är från Italien och fram till för något år sedan hade Italien ett exportstopp till ett specifikt datum i början av december. Nu utgår man mer ifrån när blodapelsinen är mogen och i år blev det under förra veckan.

Blodapelsinens röda färg kommer av skillnaden i värme och kyla mellan varma dagar och kalla nätter. Det tar några veckor eller någon månad in på säsongen innan den riktigt röda färgen kommer på allvar. Nu i början är det ofta klent med färg, lite ljusröda strimmor i ett gult fruktkött. Det är en underbar tid för citrusfrukter nu där allt är i säsong och vi behöver det som bäst. Apelsinerna är från Spanien och clementinerna från Marocko. Det är bara att njuta av vitaminerna och doften av nyskalad citrus. Lime är från Brasilien och Mexico och går ner i pris.

Kyligt väder i Spanien

De flesta av våra basgrönsaker är spanska eller sydeuropeiska den här tiden på året. Vi kommer att röra oss nere runt Medelhavet fram till mars-aprilmånad. Hösten har varit varm i Spanien och det har generellt varit bra priser på många produkter p g a att det har växt snabbare än man planerat för. Man sår i omgångar för att ha ett kontinuerligt flöde men när det är varmt växer det snabbt och då växer det fram för fort och vi får ett litet överskott mot vad odlarna planerat för. Detta har gjort att det varit en prismässigt bra period ett tag nu.

Det som händer nu är att temperaturen har sjunkit avsevärt och därmed drar naturen lite i handbromsen och växligheten avstannar i kylan. Eftersom odlingsfaserna vuxit för fort blir skarven lite större än planerat och vi kommer i st se ett underskott. Detta har redan börjat hända och prisläget börjar nu accelerera uppåt. Detta är bra att vara medveten om och vara lite vaksam på.

 

Kål

Det passar nu bra att slå ett slag för det som växer i Nordeuropa och de produkter som lagras in under vintern. Potatis, alla olika varianter av rotfrukter, alla olika kålsorter osv. Nu när det är julbordstider har vi svensk grönkål, garneringskål och brysselkål. Kålskotten som även kallas Flower sprout finns också. Kål är extremt bra produkter som vi önskar att ni alla passar på att njuta av. Inte bara som dekoration på julbordet.

Ekologiska grönsaker

Nu när vi plockar grönsaker från Spanien har vi hittat bra odlare som odlar riktigt fina ekologiska grönsaker. På sommaren har vi fokus på svenska varor och kanske tappar det ekologiska till fördel för lokalproducerat. Nu finns det bl a blomkål, isberg, blekselleri, broccoli, svartkål, grönkål, grönskålsmix osv. Hör dig för och se vad som passar dig!

Äppelsäsongen

Som vi berättat tidigare har vi haft en ovanligt tuff svensk äppelsäsong p g a frostens tillslag i våras som gjort att mycket av blommorna frös bort. Vi kommer att ha en kort svensk säsong men vi hoppas att vi ska få stifta bekantskap med lite nya trevliga sorter i st. Cox Orange håller precis fram till jul tror odlarna. Ingrid Marie tror dem nu ska hålla en bit in i januari.

Det är inte bara den svenska äppelsäsongen som tagit stryk den här säsongen utan även den europeiska. Det är betydligt mindre volymer i år och vi kommer att se en stigande prisbild fram över. Här gissar vi att vi också kommer att se en hel del för oss nya äppelsorter eftersom de vanliga stora sorterna inte räcker till.

Lycka till med julborden! Vi gör nu uppehåll och återkommer igen efter helgerna.

Vi önskar er därför er en riktigt God Jul & ett Gott Nytt År!

 

Therese Oldbring, Kategorichef Frukt & Grönt

Lars Rönnqvist, Sortiment & Importchef Frukt & Grönt