Din råvarulista


Frukt & Grönt Information från Färskvaruhallen

Nu när kylan dragit in över landet och hösten visar sig från sin vackraste sida med hög klar luft och träd skiftande i vackra färger passar det utmärkt att plocka fram färgglada pumpor, mustigt grön kål, färgsprakande rotfrukter och nyplockade svenska äpplen. Vi säger tack och hej till ett gäng svenska odlare och lägger nu fokus på ett annat svenskt gäng. Nu är det de svenska odlare som har produkter under jord och frosttåliga produkter som får stå i centrum.

Vi är nu alltså mitt i säsongsskifte på det som växer ovan jord som t ex. isberg, romansallad, gurka, tomat och skott så som baby spenat, babyleaves och ruccola. Vi flyttar ner allt fler produkter från Sverige och Holland till Spanien för att köra vintersäsongen från Medelhavsområdet. Som vanligt i säsongsskiften kan priserna dra i väg om volymerna mellan de olika länderna inte synkar. Värt att vara lite vaksam.

Broccoli och blomkål är fortfarande svenska och skiftar inom kort dem också. Broccolin är på upphällningen men blomkålen håller i någon knapp månad till. Paprika, zucchini, aubergine och blekselleri t ex är idag spanska.Rosésallaten är nu italiensk.

Kål & pumpor

Våra kylar fyllas nu med allehanda goda och nyttiga kålsorter och pumpor. Bra och nyttig mat som sätter färg på dina rätter. Grönkålen är full av vitaminer och järn och är en av de grönsaker som kallas superfood. Men det finns fler gröna nyttiga kålsorter att välja på. Bl a. savoykål, svartkål, brysselkål och de roliga kålskotten även kallade flower sprouts gör entré under kommande helg. Vi har även en ny salladskål som är enormt vacker med en klarlila insida. Superfin! Perfekt i asiatisk matlagning t ex. och kanske använda bladet att servera något gott i. Prova!

Vi har nu börjat ladda upp med pumpor av olika slag och det finns givetvis massa halloweenpumpor hemma för dig till alla Halloweendekarationer. Läs gärna vad Malin Vikström, Färskvaruspecislist i Stockholm, skrivit om pumpor på vår blogg.

Svenska äpplen

De svenska äppelodlarna håller på att plocka och lagra in äpplen för fullt. Tack vare moderna ULO-lager hoppas vi kunna njuta av de svenska sorterna länge även i år. Som vi rapporterat om tidigare så är det lite sämre volymer i år eftersom frosten förstörde ganska mycket av årets skörd. Mycket som är skadat har gått till industrin. Men vi håller tummarna för att de svenska äpplena ska räcka länge även denna säsongen. Vi har oerhört fina klass 2 Aroma med enstaka slipsar på. Slipsen är ett skönhetsfel som sitter i skalet men som inte påverkar varken smak eller fruktkött. Just nu satsar vi bl a. på Aroma och den relativt nya sorten Rubinola. Har du smakat? Håll utkik efter vilka svenska äppelsorter som finns tillgängliga på din ort.

Utöver den svenska äppelsäsongen har nu den spanska citrussäsongen dragit igång. Vi kliver nu över från satsumas till clementiner samt skiftar från sydafrikanska till spanska apelsiner. Citronerna är nu också spanska.

Vi har meloner av alla de slag men nu kommer dem alla från Sydamerika.

Årets skörd av potatis & rotfrukter

Upptagningen av årets skörd av potatis och rotfrukter är inne i slutfasen och inlagringen för säsongen har nu börjat. Det har varit en utmanande säsong i år. Det har kommit väldigt mycket regn på många håll i Sverige under den sista fasen innan upptagning och det har därför varit svårt att vara ute i fälten.

Magnus Magnusson odlar mycket av vår tvättade potatis och vi kollade läget lite med honom hur han mår efter allt regn. Han fick 220 mm på 14 dagar och 140 av dem kom under en dag. Han beskriver det som en ovanligt kämpig säsong p g a att regnet kommit som mest olägligt i slutfasen innan upptagning. Hade det kommit tidigare så hade potatisen som kvävts och ruttnat gjort det bokstavligt och förmultnat i marken. Nu när det kommer så sent följer den skadade potatisen med upp och blandas med den friska potatisen. Detta är förödande för de partier som ska lagras eftersom den smittar resten av partiet. Men Magnus ser inte att detta kommer att påverka kvalitén utan de låter den nyupptagna potatisen stå några veckor innan den sorteras och på så sätt hinner all påverkad potatis utvecklas och kan därmed enkelt sorteras bort. Magnus kommer fortsätta leverera högkvalitativa potatisar till oss även efter 220 mm regn.

Svamp

Kantareller och trattkantareller finns ett tag till men priserna har dragit iväg i takt med att volymerna minskar. Kolla med din färskvaruspecislist för att få koll på vilka vilda svampar som går att få tag på just nu. Annars finns det en uppsjö av färgglada och roliga odlade svampar från Mattias på Hällestads svamp.

Kvalitetsproblem med rättvisebananer

Vi är inne i en problematisk period på året när det gäller kvalitén på bananer. Vi gör ett tillfälligt uppehåll på Rättvisebananer nu några veckor p g a att bananerna inte håller den kvalité vi vill önskar.Vi rekommenderar att du köper de ekologiska bananerna under tiden.

 

Önskar dig en bra vecka!