Din råvarulista


Frukt & Grönt Information från Färskvaruhallen

Hösten är här och löven börjar vackert skifta färg på träden. Det går inte att ta miste på att hösten är här. September månad blev en ovanligt regnig månad på flera håll och det har resulterat i en riklig och bra skörd av svensk vildsvamp t ex. För odlarna som bl a håller på att skörda potatis och rotfrukter har det varit kladdigt och slirigt på åkrarna på sina ställen.

En baksida av regnet är att de grönsaker som växer ovan jord har tagit lite stryk stundtals. Vissa produkter har skarvats lite med importerad råvara men har kommit på banan igen. Men i skrivande stund öser regnet ner över landet och vi får se hur de svenska produkterna klarar sig. Isbergen är den som klarat sig sämst. Den hela råvaran klarar sig relativt bra. Det som tar stryk mest är den skurna isbergen. När salladen tar upp så mycket vatten går cellerna till sist sönder och det gör att hållbarheten och kvalitén påverkas avsevärt när salladen skärs. Det gör att det är väldigt viktigt att man är noga med kylkedjan och att man ligger kort i lager och köper lite mindre och oftare om man kan. Eller kanske passa på att prova någon annan salladsblandning som har mindre isberg i sig. Vi väntar på att den spanska säsongen ska sätta igång eftersom alla isbergsproducerande länder i norra Europa har samma utmaningar med mycket regn.

Grönsaker

Vi står mitt i ett säsongsskifte just nu. Vi är på väg att lämna Sverie och norra Europa till förmån för Spanien. Det är inte ovanligt att det är lite stökiga prisbilder pga att volymerna inte alltid hänger med i övergången mellan länderna. Paprika, zucchini och aubergine är nu spanska redan medan vi väntar på att skifta blomkål, broccoli, isberg och romansallad inom några veckor. Den ekologiska gurkan är nu spansk och riktigt fin och priserna faller något. Den konventionella gurkan skiftas inom någon vecka eller två. Rosésallaten är nu italiensk. Zucchini och aubergine är ovanligt dyra just nu. Det är även lite tufft på tomatfronten nu med höga priser som följd. Köper du vanligtvis runda tomater kan det vara värt att slå ett öga på kvisttomaterna. Det är inte omöjligt att de är billigare.

Skogen har levererat stora mängder svamp tack vare allt regn och det är billigt med trattkantareller nu. Det är troligtvis sista rycket nu så passa på! Svart trumpet och rödgul trumpetsvamp bl a finns också att få tag på.

Det är högsäsong för massa trevliga kålsorter som passar bra på höstmenyerna. Savoykål, spetskål, svartkål, grönkål osv. Eller den nya hjärtkålen? Eller Salladskål Violetta, den lila/rosa salladskålen?

Våra ekologiska rotfrukter från Strövelstorp är nu i full gång. Sist in är gul och röd lök! Ni som vill öka er ekologiska andel grönsaker tycker jag ska titta lite närmre på vårt ekologiska rotfruktssortiment. En god jordärtskockssoppa, kanske?

Frukt

 

Den europeiska citrussäsongen har startat med satsumas från Spanien. De får mer och mer färg för varje leverans och sjunkande priser. De första spanska citronerna börjar komma in under veckan.

Den svenska äppelsäsongen är frostskadad i ganska hög utsträckning i år och har därför en hög andel slipsar. Håll utkik efter klass 2 Aroma om du vill ha ett billigare svenskt alternativ på äpplen och kan tänka er äpplen med lite ytliga skönhetsfel. Om inte så finns det många klass 1 sorter. Sunrise, Gravensteiner, Summerred, Aroma, Rubinola och Ester är några av de sorter som går att få tag på just nu. Läs gärna mer om årets äppelskörd. http://farskvaruhallen.se/svenska-applen-kommer-ha-slips-ar/

Melonerna är nu de flesta braslianska och givetvis en högre prisbild nu när de skeppas från Sydamerika men kvalitén är riktigt bra. Vattenmelonen är spansk ett tag till.

Bär

Blåbär är nu från Peru och Argentina. Inte nästgårds precis nu. Hallonen är holländska. Jordgubbarna är belgiska är sjukt snygga men tyvärr lite dyra.