Din råvarulista


Frukt & Grönt information från Färskvaruhallen

På fälten går nu skördemaskinerna för fullt. Allt som är under jord håller på att skördas. Allt ska vara uppe innan frosten kommer, vilket brukar vara i slutet av oktober som oftast. De svenska grönsakerna som växer ovan jord (sallader t ex.) har någon månad kvar innan vi säger tack och hej till de svenska odlarna för i år.

I de värmländska skogarna plockas svamp. Det finns de vanliga storsäljarna såsom kantareller och trattkantareller men det finns så väldigt mycket mer. Kanske lite blek taggsvamp, svart trumpetsvamp, fårticka, sotvaxing eller en skogsriska? Det finns lite allt möjligt men i vissa fall i begränsad volym. Har du lite framförhållning så finns det många olika sorter att prova just nu.

Frukt

Svensk fruktodlare levererar för fullt. Clara Frijs finns nu  och är av väldigt bra kvalité och supergoda. Ett päron vi i Sverige kan vara stolta över. Har du inte provat – gör det!

De svenska plommonen är litegrann på upphällningen. Det är sorten Victoria nu och det är inte långt kvar på den svenska plommonsäsongen. Passa på!

Gällande äpplen så är det de svenska sorterna Alice, Katja och Discovery nu. Aroma väntas in inom kort och vi kommer se en stor andel klass 2 äpplen den här säsongen pga en hög andel slipsar. Detta är ett resultat av stora problem med frost vid blomningen i våras. På frukten syns det en strimma i en guldaktig färg som brukar ”slips”. Detta påverkar inte smaken på något sätt.

Är det för stor del äpplen med slipsar i odlingen tar odlaren troligen beslutet att sälja hela odlingen som klass 2. Det innebär att det kommer även att finnas felfria klass 1 äpple i klass 2 sorteringen. Vi kommer att återkomma kring detta inom kort.

Vi är på väg att avsluta den europeiska melonsäsongen och lämnar Spanien och går över till Sydamerika. Vi har några veckor kvar. Samtidigt vill jag ändå passa på att slå ett slag för Piel de Sapo melonen. Den är grön- och gulspräcklig och har samma form som honungsmelonen men smakar väldigt mycket mer. Den har helt klart blivit en favorit och den hänger givetvis med oss in i den brasilianska säsongen. Även nektariner sjunger litegrann på sista versen.

Samtidigt som den europeiska melonsäsongen går mot sitt slut tar den europeiska citrussängen vid med spanska satsumas. Hög syra och god smak precis som de första ska ha.

Svenska bär så som hallon, blåbär och björnbär finns september månad ut.

 

Grönsaker

Det börjar skifta säsong på basgrönsakerna nu. Främst en del holländska produkter som nu blir spanska så som t ex. paprika och zucchini. Aubergine skiftar också om någon vecka. Den svenska säsongen brukar hålla i sig till mitten av oktober om det är normala väderförhållanden.

Som vi nämnt ovan så är alla rotfrukter nyskördade och vi samarbetar med Marianne’s Farm i år igen på ett riktigt bra ekologiskt sortiment. Superfina ekologiska rotfrukter till ett bra pris. Funderar du på att öka din ekologiska andel kan det vara värt att ta en titt på dessa.