Din råvarulista


Frukt & grönt information från Färskvaruhallen

Att komma tillbaka till jobbet i början av augusti är alltid lika roligt. Kylarna är fulla av nya, roliga och trevliga produkter. Och det roligaste av allt är att det är så mycket som är svenskt. Det är nu vi ska stanna upp och inse vilka bra produkter vi har i Sverige. Njuta av vad våra svenska odlare har att erbjuda. Skippa t ex. citrus och ät svenska nyskördade äpplen och plommon i stället.

Frukt

Den svenska fruktsäsongen har nu kickat igång på allvar. Svenska plommon är här och fantastiskt goda. Betydligt bättre smak än de importerade nu så passa på och njut för säsongen är väldigt kort. Sorterna är för stunden Jubileum och Victoria.

Den svenska äppelsäsongen har startat och det är ganska små volymer på de första sorterna som kommer vilket gör att det kan upplevas lite hattigt. Men nu har Discovery kommit igång vilket ger en stabilitet en stund. Alice finns också.

Royal Gala är nu franska, Granny spanska och Golden är italienska och fortfarande av den gamla skörden men fortfarande väldigt fina.

Årets äppelsäsong kommer vara mindre än förra året p g a den frost som kom i april/maj i år och den påverkar hur bra säsong det blir. Detta gäller både den europeiska säsongen och den svenska. Vi vet inte hur hårt det slår än men en gissning är att det är 20-30% mindre skörd i Sverige. Vi kommer att se en högre andel klass 2 äpplen i Sverige i år. Men frosten slog väldigt olika då vissa odlare drabbats hårt och vissa drabbats mindre eller inte alls. Holland och Polen drabbades hårt medan Frankrike och Spanien klarade sig bättre. Vi återkommer om frosteffekten när vi vet mer.

Päron brukar vara hattigt över sommaren med många mindre päronsorter som skarvar när Conferencepäronen tar slut och vi väntar på ny skörd. Detta året var första året när förra årets skörd mötte den nya vilket vi tycker är väldigt roligt. Den nya skörden verkar bli en normal skörd i år igen. De svenska päronen kommer om en vecka och det fantastiskt fina Clara Frijs är värt att hålla ögonen efter. Ett utsökt päron!

Druvor är nu europeisk säsong och väldigt fina och goda. Det är nu det är dags att passa på.

Citrusfrukterna är nu sydafrikanska och har en högre prisbild på nu sommaren men en för säsongen normal prisbild. Den spanska citrussäsongen som är ”vår säsong” kickar igång om någon vecka när vi har in de första Clauselinas.

Nektariner och periskor finns fortfarande men börjar gå mot slutet av säsongen.

Bär

De svenska jordgubbarna är i princip slut. Det blev en kort och lite tråkig säsong i Skåne p g a för lite soltimmar. Men dem belgiska är det ingen brist på. Svenska hallon och blåbär finns i ca 2 veckor och svenska björnbär finns i 4 veckor till ungefär.

Grönsaker

Det är mycket svenskt från våra svenska och framförallt skånska åkrar nu. Sommarens lite tråkiga väder i Skåne har gjort att vi har lite utmaningar med isberg och romansallat som fått både mycket regn och för lite soltimmar vilket gjort att det blivit lite bristsituation och vi har behövt skarva ibland med importerad råvara. Men odlingarna är ifatt inom en två veckors period. Blomkål och broccoli flyter på bra. Blekselleri, zucchini och fänkål är fortsatt svenskt och mycket snyggt. Dill har haft lite utmaningar i sommar pga regnet och är ovanligt dyrt. Den gula löken blir nu svensk igen medan vi får vänta på den röda några veckor till. Bönor är också svenskt nu och finns både skär-, vax- och brytbönor.

Det är verkligen svamptider nu. Gula kantareller, Karl-Johan, soppar av olika slag, fårticka, blek taggsvamp, pepparriska och trattisar för att nämna några av de sorter som finns att tillgå just nu! Mycket snyggt och många trevliga sorter!

Färskpotatisen går nu mot sitt slut och vi tackar Bjäre Hembygd och Estelle (potatissorten) för i år och vi välkomnar nu Magnus Magnusson i Halland tillbaka med den nyskördade höst & vinterpotatisen.

Spara tid genom färdigskurna salladsblandningar

Har du provat våra nya salladsblandningar? Fräscha mixar som underlättar för dig och ger dig tid till annat.

Sallad Rustico (isberg, frisé/krisp/frillice, rödkål)

Sallad Mista Verde (isberg, frisé/frillice/krisp,rosé)

Sallad Creativo Rosso (krisp/frillice, frisé, lollo rosso, rosé)

 

 

Vi önskar dig en riktigt bra vecka!

 

Therese Oldbring, Kategorichef Frukt & Grönt

Lars Rönnqvist, Sortiment & Importchef Frukt & Grönt

 

Följ oss på Instagram för att se det senaste som kommit in på våra lager. Sök upp Färskvaruhallen och välj den ort som du vill följa.