Din råvarulista


Frukt & Grönt information från Färskvaruhallen

 

Aprilmånad är verkligen i högform – solen gassar, vinden kylig och snön la sig tung på ramslöken på Gotland i natt. Men det växer så det knakar. I veckan levererades den första gröna sparrisen både från Skåne och från Gotland. Nu till veckan ser vi fram emot den första vita svenska gotländska sparrisen.

Primörer

Den svenska växthusodlade färskpotatisen är igång så smått. Det är fortfarande små volymer och hög prisbild. Den första frilandsodlade färskpotatisen kommer att komma runt månadsskiftet nu. ViSvensk färskpotatis har fått inbjudan till budgivningen av de första kilona. Halva försäljningssumman kommer gå till välgörenhet och i år går det till Läkare utan Gränser. Det finns egyptisk färskpotatis på lager till bra priser i väntan på den svenska.

I Skåne har det skördats svenska rabarber och de svenska nässlorna finns för dig som är sugen på nässelsoppa.

Den gotländska ramslöken plockas för fullt på Gotland. Har du tänkt frysa in så är det perfekt att passa på nu. Det går nu att köpa i 500 gr förpackning för er som vill köpa lite större volymer. Passa på nu när den är som bäst! Ramslöksknoppar ser vi om en vecka eller två.

Danska blommorVill du förgylla med lite vackra färger så har vi fått in två för oss nya blommor, Tusensköna och Apple Blossom. Väldigt vackra! Finns även penseer och annat vackert. Fråga din färskvarusäljare vad som finns.

Basgrönsaker

Det börjar närma sig slutet på den svenska löksäsongen och vi börjar planera för ett skifte.

Vi har flaggat för höga isbergspriser tidigare och tyvärr ser det ut att hålla i sig resten av importsäsongen. Vi hoppas på svensk isberg i slutet av majmånad om vädret är med oss.

Vi lämnar citronsorten Primofiori under slutet av veckan och går över till Vernas. Vi har märkt en skillnad i hållbarhet nu på Primofiorin då den changserar betydligt snabbare än normalt. Vernas är lite tjockare i skalet och upplevs lite ”tråkigare” än dess föregångare.

Den ekologiska romansallaten är nu slut för säsongen. Den slutade lite tidigare än beräknat p g a problem med insekter.

Rotfrukter

Vi närmar oss nu slutet av den svenska rotfruktssäsongen. De färgade morötterna börjar ta slut. Färgade betor likaså. Sista rycket på ekologiska gulbetor och polkabetor nu. Det kommer successivt bli mindre utbud. Vi får däremot glädjas åt de första växthusodlade primörbetorna om 2-3 veckor.

Frukt

Spansk galia melon har vi kört någon vecka nu. Vattenmelon är nu också lastad i Spanien. Den kommer fram framåt slutet av veckan.

Apelsinerna är nu från Marocko. Clementinerna är slut och har lämnat plats för sydafrikanska satsumas.

De första svenska växthusodlade jordgubbarna auktionerades ut i veckan och finns att få tag på.

 

För att hålla dig helt uppdaterad på senaste nytt från våra färskvarulager är du välkommen att följa våra Instagram-konton. Sök upp oss på Färskvaruhallen och välj den ort du vill följa.