Din råvarulista


Frukt & Grönt information från Färskvaruhallen

Vår bästa tid är nu heter det ju och det stämmer ju väldigt väl nu när alla stora svenska grönsaker är igång och vi nu fullt ut kan njuta av vad våra svenska odlare levererar. Mer närproducerad säsong blir det inte nu. De flesta av våra stora basvaror kommer från de skånska åkrarna. Vi har svensk isberg, roman, blomkål, broccoli, zucchini, dill, persilja, gurka, tomat och sallader av olika slag. Fänkål, vitkål och purjo kommer också inom kort.

Färskpotatis är igång och är tvättad, sorterad och odlad av odlare på Bjärehalvön. Den gamla skördens kulpotatis är nu i stort sätt slut. Det är nu snart bara färska kulor som finns att få tag på. Prisbilden dalar successivt.

Vi säger nu tack och hej till den europeiska och svenska sparissäsongen för detta året.

Den vildplockade svampen så som kantareller och Karl-Johan svamp finns nu att få tag på från södra Europa. Svensk vildplockad svamp brukar dyka upp någon gång under julimånad beroende på väder.

Bär

Jordgubbar är svenska sen några veckor tillbaka och vi är nu inne i den största jordgubbsveckan på året med en enorm efterfrågan på jordgubbar vilket gör att det är knaggligt med de svenska volymerna. Men det finns belgiska gubbar också till bra priser.

Nu är även de svenska hallonen på gång att skördas och kommer även dem från Skåne, närmare bestämt från Hallongården utanför Trelleborg. Först ut är den nya sorten Kwanza som börjar komma in under veckan.

Frukt

Det är nu fullt drag på alla typer av stenfrukter. Nektariner, persikor och aprikoser är italienska och plommon är spanska. Körsbär finns också och varierar i ursprung nu den närmaste tiden. Vi har mestadels spanska och franska men vi börjar se turkiska också. Alla stenfrukter är av bra kvalité och bra priser. Passa på! Melonerna är spanska och något att passa på att njuta av nu också.

Druvorna är nu egyptiska och vi börjar närma oss europeiska säsongen även där.

Det är brist på marockanska apelsiner p g a mindre skörd och vi kommer därför att ta in spanska sorten Lane Late i väntan på sydafrikanska som kommer om någon vecka. Men vi väntar att skifta tills pris och kvalité möter varandra. Gällande småcitrus är det clementiner som kommer från Peru och Sydafrika. Men trots att de kommer långt bortifrån så är det väldigt fin smak nu.

Närmaste månaderna är en period av många sortskiften inom äpple och päron när vi så sakteliga drar igång den europeiska säsongen igen. De första svenska sorterna kommer att komma under julimånad med Tranparante Blanche i spetsen tätt följt av sorter som t ex. Alice och Discovery. De svenska päronen kommer lite senare i sommar.

 

Avocadomogning

Under de första veckorna på avocadosäsongen är avocadon lite ljusare än vanligt trots att den egentligen är mogen. Detta är speciellt utmärkande för just den peruanska säsongen som vi nu precis börjat komma in. Detta kan bli lite missvisande för ögat som är van vid att tro att en ljus avocado är omogen. Så tycker du att den verkar omogen så prova den först för att vara säker.

Man mäter avocadons mognad genom att mäta trycket i köttet. Att förmogna avocadon ytterligare för att få färgen att signalera det vi är vana vid är inte aktuellt eftersom avocadon då blir övermogen och kommer att vara dålig när den når dig som ska äta den.


Spara tid genom färdigskurna salladsblandningar

Vi har lanserat några nya salladsblandningar som vi hoppas ska spara tid för dig så du kan lägga tid på sånt som skapar ett större mervärde för din gäst. Det är 3 nyheter med olika ambitionsnivåer, blandningar och prislägen som vi hoppas du gillar. Använd som bas för att skapa en egen mixsallad eller använd som den är som ingrediens på salladsbordet. Möjligheterna är många! Håll utkik efter:

Sallad Rustico (isberg, frisé/krisp/frillice, rödkål), Sallad Mista Verde (isberg, frisé/frillice/krisp,rosé), Sallad Creativo Rosso (krisp/frillice, frisé, lollo rosso, rosé)

Vi har ändrat förpackningsstorlek på vår Menigosallad (isberg, roman, rosé) från 4 kilo till 3 kilo. Detta för att skapa bättre förutsättningarna för produkten. Vi passar också på att byta namn på den till Sallad Mezzo Romano.

Trevlig sommar!

Vi gör nu ett sommaruppehåll i våra Frukt & Grönt uppdateringar och återkommer igen när skolorna börjar ungefär. Vi önskar dig en riktigt skön sommar om du är ledig och jobbar du önskar vi dig en riktigt bra försäljning!

 

Therese Oldbring, Kategorichef Frukt & Grönt

Lars Rönnqvist, Sortiment & Importchef Frukt & Grön