Din råvarulista


Frukt & Grönt Information från Färskvaruhallen

Nu är sommaren här och rapsen vajar vackert gul över fälten! Och med den även den svenska grönsakssäsongen som nu är här för att stanna! Detta har vi längtat efter ända sen snön försvann – att se den svenska landsbygden och åkrarna slå ut i sin fulla prakt igen! Ulf och Bengt på Herrestorp utanför Vellinge odlar grönsaker runt om på söderslätt och de skördar nu både isberg och romansallad till oss. Blomkålen kommer igång den här veckan också. Nu börjar det på allvar ta fart på de svenska fälten! Så roligt!

Svenska produkter

Baby leaves, spenat och ruccola är nu svensk råvara och odlas också bl a av Ulf och Bengt. Broccoli kommer igång nästa vecka.

Svensk färskpotatis säljer vi nu som tvättad i olika storlekssorteringar. Den har vuxit upp på den skånska Bjäremyllan och priserna sjunker successivt och har en bit kvar att dala innan den stabiliseras. Otvättad finns också för den som vill.

Majmånad blev kontrasternas månad. Snö och frost i början av månaden på Gotland som ställde till det för sparrisodlarna mot fantastisk högsommarvärme nu de senaste dagarna. Efter den värme som nu har kommit in över landet har vi nu god tillgång på svensk sparris! Men passa på nu och nästa vecka (t o m v23) för sen är odlarna i behov av att släppa plantorna för att inte trötta ut dem inför kommande säsonger. Det blev en kort men intensiv sparrissäsong i år. Njut så länge den varar!

Runt midsommar kommer vi ha svensk fänkål, persilja och bladpersilja medan dillen blir svensk redan nästa vecka. Svensk salladslök kommer också så smått.

Den vilda svampsäsongen börjar ta fart i Europa och vi får nu in kantareller från Bulgarien och Serbien. De svenska kantarellerna brukar dyka upp i slutet av juli om det vill säg väl.

Svenska gubbar

Fr o m nästa vecka kommer vi att sälja svenska jordgubbar i 400 gr askar med lock i st f den traditionella 500 gr asken. Detta gör vi för att lådorna är väldigt svåra att handskas med när man delar lådorna. Askarna är ofta rågade och det gör att det skapar ett tryck på gubbarna i asken och när man ska plocka genererar det mycket skador och många gubbar som går till spillo. Vi hoppas därför att en 400 gr ask med mindre antal gubbar i varje ask och lock kommer vara bättre för de redan sköra svenska gubbarna. Den vanliga traditionella 500 grams pappasken kommer att finnas kvar men vi kommer bara att sälja den som hellåda med 15 askar.

Basgrönsaker

Vi lämnar nu Spanien gällande vanliga runda tomater och går över till holländska. Kvisttomaterna är redan holländska. Aubergine blir också holländsk under kommande vecka.

Gurkan är holländska och prisvärd. För dig som vill ha svensk gurka kommer vi bl a ha svensk stor gurka som vårt Basic-alternativ i sommar.

Solovitlök är vi inne i en säsongsskarv nu och vi jobbar därför lite extra med kvalitén.

Frukt

Från Spanien kommer nu mycket fina och goda ”sommarfrukter”. Melonerna är nu alla spanska och bra kvalité. Priserna är lite högre än vi förväntat oss nu men det är p g a det varma vädret i Europa som gjort att efterfrågan ökat. Stenfrukter är också igång och vi ser både nektariner, persikor, aprikoser och körsbär. Prisvärt och både gott och snyggt.

Citrusfrukter finns men vi skiftar allt fler produkter till Sydafrika. Apelsinerna är från Marocco en stund till innan vi inom några veckor skiftar till Sydafrika. Grapefrukt är från Sydafrika redan. Satsumas kommer nu från Peru och det är en väldig brist med högre prisnivåer som följd. Skippa därför citrus nu och jobba mer med meloner och stenfrukt om du har möjlighet. Citroner är fortfarande spanska och sorten är Vernas.

Druvor börjar krypa närmre rent geografiskt och vi kommer nu under närmaste veckan lämna Indien och Sydafrika till förmån för Egypten. Europeiska druvor brukar vi börja se under junimånad.

Spara tid genom färdigskurna salladsblandningar

Vi har lanserat några nya salladsblandningar som vi hoppas ska spara tid för dig så du kan lägga tid på sånt som skapar ett större mervärde för din gäst. Det är 3 nyheter med olika ambitionsnivåer, blandningar och prislägen som vi hoppas du gillar. Använd som bas för att skapa en egen mixsallad eller använd som den är som ingrediens på salladsbordet. Möjligheterna är många! Håll utkik efter:

Sallad Rustico  (isberg, frisé/krisp/frillice, rödkål)

Sallad Mista Verde (isberg, frisé/frillice/krisp,rosé)

Sallad Creativo Rosso  (krisp/frillice, frisé, lollo rosso, rosé)

Sallad Creativo Rosso

 

Sallad Rustico

Sallad Mista Verde

Vi kommer fr o m 7 juni att ändra förpackningsstorlek på vår Menigosallad (isberg, roman, rosé) från 4 kilo till 3 kilo. Detta för att skapa bättre förutsättningarna för produkten. Vi passar också på att byta namn på den till Sallad Mezzo Romano.

Vi önskar dig en bra vecka!

 

Therese Oldbring, Kategorichef Frukt & Grönt

Lars Rönnqvist, Sortiment & Importchef Frukt & Grönt