Din råvarulista


Frukt & grönt Information från Färskvaruhallen

Solen lyser över större delen av Sverige den här veckan och vi vill alla sitta ute och njuta av solens strålar och äta fräsch vårinspirerad mat. Sparrisen är ju en av många trevliga vårprimörer som vi därför vill njuta av nu. Dock så har nu vädret ställt till det lite för odlarna så vi har problem att få tag på tillräckliga volymer av både vit och grön sparris. Varför undrar du säkert – det har ju varit så soligt och fint nu ett tag?

I Sverige är det kylan som ställer till det. Det såg väldigt lovande ut i månadsskiftet mars/april och de förutspådde en sparrispremiär på gotländsk sparris till sista veckan i april. Men p g a den kyla som drog in över landet runt påsk med minusgrader, frost och snö så har odlingarna avstannat. Odlarna fick också slänga de sparrisstänger som hade hunnit komma upp ur jorden. Den frös sönder. Den vita sparrisen som växer under jord har inte skadats på samma sätt som grön men har däremot helt slutat växa p g a kylan. Det har varit kyliga nätter sen påsk och det har inte varit gynnsamt för sparrisen. Volymerna som kommer är väldigt väldigt små.
Skåne fick inte snö och massa minusgrader men väl nattfrost och svalt att det har slutat växa. Så där får vi inte heller så mycket som vi skulle behöva.

I de områden i Tyskland där man odlar mycket vit sparris har det också varit svalt. Vi fick rapporter om 5 grader igår. Då växer det inte så mycket. I Spanien fick man i fredags för en vecka sedan ett skyfall med 90 mm regn under en dag som förstört en del men framförallt gjort det omöjligt att skörda.
Detta påverkar tillgången väldigt hårt och kommer oerhört olägligt eftersom efterfrågan är så stor just nu. Vi får hoppas att värmen håller i sig och att jorden värms upp snabbt så det börjar ta fart igen. Om de senaste veckans värme håller i sig (och om nätterna inte blir kyliga) hoppas man att det tar fart under slutet av vecka (v19). Så nu får vi alla hoppas på mycket sol och värme!

 

Önskar dig en fortsatt bra vecka!

Therese Oldbring, Kategorichef Frukt & Grönt

Lars Rönnqvist, Sortiment & Importchef Frukt & Grönt

Följ oss på Instagram för att se det senaste som kommit in på våra lager. Söka upp Färskvaruhallen och välj den ort som du vill följa.