Din råvarulista


Frukt & Grönt Information från Färskvaruhallen

Hoppas ni alla hade en välförtjänt påskledighet. De av oss som fick förmånen att vara lediga fick en svalare ledighet än normalt och även snö som dinglade vackert från skyn. Detta var ett fenomen som inte uppskattades varken av oss eller de frilandsgrödor som hunnit komma upp ur marken. Kylan och dalande snöflingor har tyvärr fallit i omgångar sen dess på flera håll. På Gotland t ex. som drabbats av ganska kraftiga minusgrader frös allt som inte odlats under tunnlar bort. Som tur var hade det varit svalt ett tag även innan så det hade inte vuxit fram så jättefort. Det brukar vara full fart nu i sparrisfälten men nu växer det väldigt sakta och står i stort sett still.

Det som växer under jord har inte tagit skada vad vi vet än. De produkter som växer under tunnlar har klarat sig betydligt bättre. Skåne har också haft kallt och några frostnätter men har klarat sig bra. Jordgubbsodlarna har varit lite oroliga och de har lagt på flera lager väv för att försöka skydda gubbarna från nattfrosten.

Den gröna sparrisen som vuxit upp har fryst sönder och när detta händer bryter man av topparna för att inte plantan ska slösa onödig energi. En planta ger ungefär 10 skott per säsong och dessa bakslag påverkar givetvis årets skörd totalt sett eftrsom flera skott gått hädan. Man har nu satt in värmefläktar för att motverka kylan.

Lite värme skulle sitta fint nu så att det tar fart och börja växa igen!

 

Svenska grönsaker

För dig som vill köpa svenskt kommer vi nu att försöka ha stor svensk klass 1 gurka som vårt Basic-alternativ framöver. Vi skarvar med holländsk om volymerna

inte räcker. Från de svenska växthusen finns nu både tomater, färskpotatis, gurka och jordgubbar. Vi börjar nu ta in Vikentomaters vildmix i 3 kilos låda samt deras tomatmix i tråg.

Direkt från myllan får vi ramslök, kajplök, ramslöksblommor, sparris, nässlor, löktrav, kirskål bl a. Från vårt Malmölager kan man även få tag på vilda växter så som grön ängsyra, strandkål, oxelbladrosetter, blomknoppar från sommargyllen.

 

Primörer

Det finns även mycket primörer från södra Europa. Det finns importerad färskpotatis i väntan på den svenska friland,tomater, lök i bunt, morötter i bunt, mangold, rabarber från Tyskland, spritärtor, toppmurklor, musseroner

Basgrönsaker

Vi håller på att lämna Spanien på paprika och aubergine till förmån för Holland både på konventionellt och ekologiskt. De produkter som odlas på friland i Spanien behåller vi en stund till t ex. zucchini, isberg och romansallat. Det som händer i Spanien nu när det börjar bli sommarvärme längst sydostkusten är att man flyttar odlingarna inåt landet och upp i bergen där det är lite svalare. Det syns tydligt på isbergshuvudena t ex. som i värmen vuxit sig ovanligt stora under kort tid. När den flyttas upp i svalare trakter växer den långsammare och blir därför normal storlek framöver.

Tomater är det också lite skiften på. Kvisttomaterna är nu holländska medan vanliga runda är från Kanarieöarna ungefär en månad till medan småtomaterna är spanska.

 

Frukt & bär

Det är en bra produktion på bär just nu och därför bra priser. Gubbarna är från Holland & Belgien, hallonen från Portugal och blåbären från Marocko.

Apelsinerna är nu från Marocko framöver och sorten är Valencia. Citroner är fortfarande spanska men vi byter nu från den tunnskaligare sorten Primafiori till den lite tjockskaligare sorten Vernas. Den europeiska säsongen börjar gå mot sitt slut och vi skiftar till Sydafrika om en dryg månad. Det innebär att vi då går över till den dyrare citrusperioden.

Grapefrukt är från Florida fortfarande men den är också på upphällningen och näst på tur står Spanien och Sydafrika.

Det finns svenska Eliseäpplen att tillgå och vi ser att ni gillar dem också! Kul! Royal Gala är fortsatt Brasilien och av bra kvalité.

Det har börjat komma in Anjoupäron från Sydamerika- både ekologiska och konventionella.

 

 

Önskar dig en fortsatt bra vecka!

 

Therese Oldbring, Kategorichef Frukt & Grönt

Lars Rönnqvist, Sortiment & Importchef Frukt & Grönt

 

Följ oss på Instagram för att se det senaste som kommit in på våra lager. Söka upp Färskvaruhallen och välj den ort som du vill följa.