Din råvarulista


Frukt & grönt information från Färskvaruhallen

Att våren är här är ingen tvekan om längre och medan vi väntar på att åkrarna ska värmas upp efter en lång och kylig vinter och ge oss nya grödor kan vi njuta av mycket sydeuropeiska vårprimörer men givetvis även lite svenska primörer. Italien levererar massa trevliga grönsaker nu som spritärtor, bondbönor, kronärtskockor, grön sparris, buntlök och bunt morötter osv. Rabarbern kommer från Tyskland och börjar nu gå ner i pris. Toppmurklor är en fantastisk delikatess värd att nämna som vi plockat hem från Rumänien.

 

Den svenska myllan står för ramslök, nässlor, kirskål, löktrav och tussilago. Som alltid nu i början av säsongen så är det lite fram och tillbaka med tillgången i o m att vädret svänger en del. Men ju mer solen skiner desto bättre volymer.

I Skåne har den första sparrisen levererats. Vi har även fin tysk vit sparris! Den gotlänska sparrisen väntas in strax efter påsk.

Basgrönsaker

Vi står inför ett skifte nu på de stora basgrönsakerna. Gurkan är nu holländsk och vi har gått över till svensk gurka på vårt filmade alternativ. Paprikor tar vi från Spanien ett tag till. Det finns holländsk paprika också men den är extremt dyr fortfarande så vi avvaktar ett tag till. Aubergine skiftar från Spanien till Holland nu i det närmaste och zucchinin är spanska ca 1 – 1,5 månad till troligen. Vanliga runda tomater kommer vi att skifta om ca 1-1,5 månad medan bifftomaterna redan är holländska.

Det är bristsituation med höga priser på avocado just nu. En ovanligt stor sådan. Det är en tid på året där vi normalt har en skarv men nu börjar både Chile och Spanien ta slut helt och kvar är enbart Mexico. Gissningarna är att det kommer hålla i sig månaden ut åtminstone.

Svenska äpplen

Som vi berättat om tidigare så har de svenska äppelodlarna förbättrat sina lagringsmöjligheter och gjort det möjligt att lagra äpplen så pass länge att vi kan ha svenska äpplen i stort sätt hela året. Detta är en kul utveckling som vi uppmuntrar och vi kommer att ha någon svensk äppelsort så länge det finns en efterfrågan och de håller en bra kvalité. Ett tips är att vara noga med att förvara dem kallt så länge du kan. Värme gör att dem springer i väg lite fortare än andra sorter kanske gör. Nu och ett tag fram över kommer vi att ha sorterna Elise och ev. Frida. Jag lovar att har du inte smakat någon av dessa kommer du få en ny favorit! Prova!

De importerade äpplena är fortsatt europeiska sånär som Royal Gala som nu är slut för säsongen och importeras nu från Brasilien. Även den ekologiska Royal Galan är slut för säsongen.

Honungsmelon Delicious

Vi har tagit hem en ny sorts honungsmelon som vi kommer att köra parallellt med den vanliga om ni tycker om den lika mycket som vi. Den nya kallar vi Honugsmelon Delicious. Det är en sort som har en betydligt högre sötma än den vanliga och därmed smakar väldigt mycket mer. Fråga efter den i din närmaste Färskvaruhall!

Vi har kontinuerliga besök av Livsmedelsverket som följer upp att vi jobbar enligt de regler som de satt upp. Med sig på deras spontanbesök i förra veckan hade de en brix-mätare för att mäta brixhalten i frukt. Brixhalten är alltså fruktens sockerhalt/sötma. Vi bad dem mäta brixhalten i de två honungsmelonerna. Den vanliga honungsmelonen hade ett brixvärde på 10 medan Delicious hade ett värde på 15. En markant skillnad m a o. Prova vetja!

 

Det är en brissituation på ananas vilket har gett oss en ovanligt hög prisbild ett tag. Vi hoppas att prisbilden nått sin peak nu men det ser ut att vara brist ett tag framöver.

Det finns gott om jordgubbar just nu från södra Europa som är billiga i pris. Vi har valt att jobba med belgiska gubbar som vi anser vara så pass mycket bättre än de sydeuropeiska. Vi har hittat en marockansk leverantör av blåbär som har fantastiskt goda blåbär!

 

Vi önskar dig en trevlig helg!

 

Therese Oldbring, Kategorichef Frukt & Grönt

Lars Rönnqvist, Sortiment & Importchef Frukt & Grönt

 

Följ oss på Instagram för att se det senaste som kommit in på våra lager. Söka upp Färskvaruhallen och välj den ort som du vill följa.