Din råvarulista


Frukt & Grönt Information från Färskvaruhallen

Årets första vårmånad är här och i takt med att vi fått allt fler soltimmar kom så våra första efterlängtade vårtecken i veckan som gick. Nu kan vi njuta av både svensk ramslök och svenska nässelskott. Kirskålen har också börjat visa sig så smått. Det är en härlig start på ett nytt skördeår. Även om åkrarna ligger bruna och i vissa delar av landet snötäckta igen så står vi mitt i vändpunkten och nu ligger allt framför oss. Längtan efter sol, knoppar och grönska har sällan varit så stor!

De sydeuropeiska primörerna är här!

I väntan på att den nykomna snön ska försvinna och temperaturen i jorden ska stiga så får vi njuta av nyskördade produkter från Spanien och Italien. Grön sparris, buntlök, morötter i bunt, kronärtskockor, spritärtor, nässlor är nu i rampljuset. Det finns en hel drös med trevliga lite ovanligare italienska tomater så som Datterini, Piccadilly eller Marinda för att nämna några.

Egyptisk tvättad färskpotatis är också en väldigt god ”vårprodukt” som finns hemma och förtjänar lite uppmärksamhet.

Vit sparris har kommit till Europa och vi kommer att ha både växthusodlad holländsk AAA och tysk tunnelodlad storlek 16-26 mm framöver. Underbart trevligt och gott vårtecken!

För oss i branschen så är även den svenska gurka ett vårtecken. Den är växthusodlad och dyr nu i början eftersom volymerna är små och haltande. Men den är här och vi tar gärna hem den till dig som önskar!

 

Ny svensk äppelsort – Saga

Som vi berättat tidigare så har utvecklingen inom svensk äppelodling och lagring tagit stora steg framåt. Vi har som ambition att ha svenska äpplen så stor del av året som möjligt. Dessutom har vi nu möjlighet att presentera en ny sort vid namn Saga.

Starkare sötma än syra, tunnskaligt och fint kött som är enkelt att jobba med. Ett bra äpple som passar till t ex. glass, sorbet eller skum eller varför inte juica eller musta då det är saftigare än de flesta andra sorter.

Gällande de importerade äppelsorterna så är det Europa som gäller för de flesta sorter fortfarande. Royal Gala däremot står vi inför ett säsongsskifte och vi kommer strax kliva över till Brasilien. Skifte sker under närmaste veckan.

 

Citrus

I dessa kyliga månader är jakten på c-vitaminer och antioxidanter stor. Clementinerna är nu inne på sina senare sorter och nu från Marocko. Apelsiner är vi på väg att lämna Spanien till förmån för sorten Salustianas från Marocko. Grapefrukten är amerikansk och citronerna spanska.

För dig som pressar mycket citron och lime kan vi rekommendera er att prova en färdigpressad limejuice och citronjuice som vi tagit in. Perfekt för dig som jobbar i baren och blandar drinkar. Fråga din Färskvaruspecialist eller innesäljare.

 

 

#färskvaruhallen

Det går fort ibland och det kan vara svårt att hänga med i vad som är senaste nytt inom Frukt & Grönt. Följ därför oss gärna på Instagram för att se vad som är det senaste som kommit in på vårt lager eller vad som är extra bra och fint just nu. Sök upp Färskvaruhallen och välj den ort du handlar mot och se vad våra Färskvaruspecialister och inköpare lägger ut.

 

 

Ha en trevlig helg!

 

Therese Oldbring, Kategorichef Frukt & Grönt

Lars Rönnqvist, Sortiment & Importchef Frukt & Grönt