Din råvarulista


Frukt & Grönt Information från Färskvaruhallen

Äntligen! Efter att ha klagat på väder och vind länge nu är det oerhört skönt att nu få säga att krisen är över! Volymerna rullar på som vanligt och priserna börjar komma ner till vanliga nivåer igen. Några produkter  har fortfarande höga priser men det är inte högre än vad en vanlig säsongstopp kan vara den här tiden på året under  ett normalt år. Krissituationen med de extrema prisnivåerna anser vi därför vara över!

Vårtecken

Det är sista veckan i februari och snön faller utanför fönstret men samtidigt på Gotland så har såmaskinerna kommit fram för att sätta de första fröerna till växthusodlingarna. Den första svenska växthusodlade gurkan har gjort entré (vi avvaktar dock att plocka in den eftersom vi anser priset är för högt nu i början). Det finns färskpotatis från Egypten. Första holländska växthusodlade vita sparrisen har anlänt. Italien bjuder på många fina primörer så som lök i bunt, morötter i bunt, majrova och grön sparris. I Skåne går vi och väntar otåligt på ramslöken som kommer inom kort. Kanske t o m lite skånska nässlor snart också. Vi har sålt den första skörden av skånska rädisor och väntar otåligt på nästa. Håll utkik i våra Instagramkonton för att ha koll på när det händer.

Frukt

Den svenska äppelsorten Aroma säger nu tack och adjö för i år. Ingrid Marie finns kvar ett tag till men vi kompletterar nu med lite nya svenska sorter. Volymerna är inte tillräckligt stora för att vi ska klara oss på en sort utan ni kommer se sorter som Saga, Rubinola och Santana. Dessa kommer att skarvas fram till Frida kommer igång.

När vi ändå är inne på ämnet äpplen så kan vi även berätta att den europeiska ekologiska skörden av äpple och även päron är på väg att gå mot sitt slut. Den italienska EKO Galan ersätts av italienska EKO Braeburn äpplen. De holländska EKO Conference ersätts av argentinska EKO Williams päron.

Vattenmelon är i en skarvsituation just nu då Brasilien börjar gå ner i volym men Costa Rica som är näst på tur inte kommit igång med fulla volymer riktigt än. Detta ger en bristsituation med högre priser. Kanske läge att fokusera på någon citrus eller ett svenskt äpple i stället ett tag?

Citrus

Det är citrussäsong ett tag till även om clementinerna börjar gå mot sina senare sorter. Nu börjar vi köra sorten Nadorcotte. Den är mycket god och lite sötare och hållbarare än nuvarande sorter och något dyrare.

Vi skiftar från spanska apelsiner till egyptiska under närmaste veckorna. Både de konventionella och ekologiska citronerna är spanska och så även de ekologiska apelsinerna.

Force Majeure på skuren sallad – upphävd

Den prishöjning som togs ut med hänsyn till Force Majeure på skuren sallad hävs nu under innevarande veckan (vecka 8). Volymerna är stabiliserade även för dem och vi kan nu gå tillbaka till vårt normala vinterpris igen. Nästa justering kommer som vanligt inför sommarsäsongen i DLF:en i maj.

Basgrönsaker

Vi har inga begränsningar gällande volymer på några produkter längre. Volymerna på småbladigt t ex. rullar nu i normal takt och prisnivåerna är nu på en normal nivå igen. Isberg som varit ett känsligt kapitel har fortfarande ett högre pris än normalt men inte mer än vad man kan förvänta sig som tillfällig topp för säsongen. Gällande gurka är vi inne i ett skifte nu mellan Spanien och Holland och vi kommer att behöva köra dessa parallellt nu under kommande tre veckor. Därefter är det enbart holländsk gurka. Räkna med en lite högre prisbild nu i skiftet.

Småtomater är fortfarande dyrt men kommer att gå ner igen under kommande vecka (vecka 9) då kommer även de ha ridit igenom krisen.

För dig som fokuserar på ekologiska grönsaker vill vi lyfta lite produkter från en av våra odlare i Murcia som har väldigt fina och prisvärda grönsaker just nu. Isberg, blomkål, broccoli, fänkål, blekselleri, grönkål och röd grönkål – läge att passa på!

Hällestads Svamp

I fredags fick vi den tråkiga nyheten att Hällestads Svamp brunnit. Vi beklagar detta djupt då Mattias och hans kollegor är viktiga och inspirerande samarbetspartners till oss. Vi hoppas att Hällestad ska vara på benen igen inom kort så vi kan fortsätta leverera hans fantastiska svampar till er.  Mattias berättar att den del av lokalerna som är intakt håller de på att tömma för att sanera. I helgen räknar han med att kunna sätta in nya bäddar med ostronskivling och shitake. Därefter tar det 14 dagar innan han kan skörda igen. De jobbar förbrillt med att hitta nya tillfälliga lokaler för att få igång hela sin produktion så snabbt som möjligt.

Det där lilla extra

Avslutningsvis – det finns toppmurklor om du vill servera något utöver det vanliga.

 

Therese Oldbring, Kategorichef Frukt & Grönt

Lars Rönnqvist, Sortiment & Importchef Frukt & Grönt