Din råvarulista


Frukt & Grönt Information från Färskvaruhallen

Bristsituationen i Europa håller i sig och matbutikernas salladskylar gapar tomma på många ställen i Sverige. Dock är det inte bara vi här i Norden som har bekymmer utan detta är ett problem i hela Europa. Ni har säkert hört rapporter om ransonering av sallad i Storbritannien t ex. Men vi hoppas att det nu vänder tillbaka så sakteliga. Det vi gläds mycket över nu är att kvalitén på produkterna vi får är riktigt bra!

Odlingsförhållanden i Europa

Temperaturerna i Italien och Spanien har börjat stiga men det tar ett tag innan odlingarna hunnit växa ikapp. Det krävs en snittemperatur på ca 10 grader för att det ska börja växa igen. Därför kommer bristsituationen hålla i sig ett tag till, främst gällande isberg och småbladigt som spenat och ruccola t ex. Dessa produkter måste man börja om med från början och så nya plantor. I skrivande stund får vi ca 60-65% av den volym småbladigt vi beställer. Det kommer vara fortsatt knaggligt med volymerna ett tag men vi får lite bättre tilldelning allt eftersom. Prisbilden är fortfarande onormalt hög.

Man har flugit in isberg från USA men i o m att efterfrågan minskat har vi på Menigo klarat oss bra på den volym våra spanska odlare fått fram. Den skurna produktionen har däremot inte klarat sig på den spanska volymen utan där har man behövt använda både spansk och amerikansk råvara. Vi lever fortfarande med ett Force Majeure-läge på skuren sallad.

 

Spanska basgrönsaker

De spanska grönsakerna såsom paprika, zucchini, gurka och tomater tex, där är de flesta plantorna intakt (förutom de översvämningsdrabbade) och de har bara avstannat i sin produktion i kylan. Dessa produkter kommer återhämta sig snabbare och börjar ta fart i produktionen igen allt eftersom solens strålar värmer. Här ser vi att priserna börjat vända och förhoppningsvis når vi en mer normal nivå inom inte allt för lång tid. Vi får alla hoppas på mycket sol i Spanien nu!

Gällande tomater kan vi se att vanliga stora runda tomater börjar närma sig lite mer normla prisnivåer. Kvisttomaterna är fortfarande högre än normalt. Småtomater är fortfarande beskymmer med ovanligt höga prisnivåer. Zucchini får vi nu i skrivande stund rapporter om att vi kommer att se en normalare prisbild på inom någon vecka.

 

Säsongsprodukter

Det finns ju trots allt basprodukter som klarat sig från höga priser och knagglig tillgång – blomkålen t ex. Den är fransk och är både prisvärd och snygg. Spetskål är också en oerhört trevlig och fin produkt som borde få ta större plats. Broccolin är spansk och börjar bli vettig i pris – värd att få ta plats igen.

Vi har fina svenska äpplen som vi kan njuta av. Aroma och Ingrid Marie är fortfarande riktigt fina. Det är även apelsinsäsong och apelsinerna är som bäst nu och blodapelsinen har en trevlig rödfärgning och har en trevlig söt syrlighet som gör den fantastiskt god. Passa på att njuta av c-vitaminerna när vi så väl behöver dem!

Rotfrukterna finns i många sorter och färger. De färgade morötterna och betorna har en tendens att ta slut lite tidigare på året än de vanliga basrotfrukterna. Ryftes rapporterar att de har denna vecka kvar med svensk gulbeta. Efter den svenska gulbetan är slut kommer vi ta in utlänsk råvara. Övriga färger kan tryta nu under närmaste månaderna men även där kommer vi försöka backa upp med utländsk råvara.

 

Exempel på varugrupper i säsong

Citrus, Rotfrukter, Kål, Lök , Svamp, Äpplen (svenska och europeiska), Päron

 

Önskar dig en bra vecka!

 

Therese Oldbring, Kategorichef Frukt & Grönt

Lars Rönnqvist, Sortiment & Importchef Frukt & Grönt