Din råvarulista


Frukt & Grönt Information från Färskvaruhallen

Vi har nu snurrat ytterligare ett år och vi hoppas att du är tillfreds med det år som gått och att du fick avsluta 2016 med ledighet och trevligheter. Vi önskar dig en god fortsättning på det nya året!

Hög prisbild på många grönsaker

I frukt & grönt världen avslutades året med kyla och stora regnoväder i Spanien strax innan jul som bidragit till stora problem med volym och kvalité på många produkter. Tyvärr ser vi höga prisbilder på dessa just nu. De produkter som drabbats hårdast av de stora basgrönsakerna är tomat, aubergine, zucchini, broccoli, paprika, fänkål, rosé, spenat, babyleaves, roman och isberg.

Kylan i sig gör att odlingen stannar av och tar mycket längre tid på sig att växa. Det rapporteras om 3-6 grader i Spanien just nu. Det skapar bristsituationer. Dessutom har många växthus drabbats av översvämningar.

Hårdast drabbat i Spanien är isberg där nyplanteringarna sköljdes bort under det kraftiga regnet. Det ser vi nu effekter genom att det finns extremt lite produkter att skörda och därmed extremt hög prisnivå och svajig kvalité.

Italien och östra Europa har drabbats av en rejäl köldknäpp. I staden Puglia som ligger i det största odlingsområdet i Italien har det varit -10 gr och allt fryser. Normalt ska det vara 15-20 grader den här tiden på året.

Dessa två incidenter tillsammans gör att det är en extremt svår situation i hela Europa just nu. När både Spanien och Italien drabbas på detta sätt blir det väldigt svårt att få tag på vissa produkter. Vi får ofta frågan om man inte kan köpa någon annanstans ifrån – men det finns ingen annanstans att köpa. Alla är lika drabbade och det som ev. kan bli aktuellt är att flyga in sallad från t ex. USA.

På grund av detta kommer vi se en hög prisbild på ett antal produkter ett tag framöver. Det är omöjligt att sia om hur länge det här kommer hålla i sig men på vissa produkter gissar vi att vi kommer se sviter av detta resten av säsongen p g a att man inte hinner ikapp. Odlarna kommer ur takt med odlingsperioderna och kan inte maxa odlingssäsongen utan kan behöva avsluta säsongen tidigare än normalt. Men det är spekulationer än så länge, utan tiden får utvisa hur det blir. 

Det är en tuff tid att vara odlare i Italien och Spanien nu. Att kunna hålla en hög kvalité genom detta är en enorm utmaning. Kvalitén på produkterna kommer vara skörare än normalt nu. Vi kommer ligga med lägre lager och vi kommer att behöva jobba med produkterna på ett helt annat sätt både vi på Menigo men även du som kund. Vi kommer t ex. inte kunna ta reklamationer på isberg och spenat. Varken hel eller skuren.

 

 

 

Vad ska jag ta i stället nu då?

Det är läge att koppla på sin kreativitet nu och jobba igenom salladbordet och vi skulle rekommendera att man jobbar med mindre andel sallad eller helt ta bort den och använda mer med rotfrukter, potatis, svamp och kål t ex. Svenskt (förutom svampen förstås..), säsong, trendigt, bra kvalité och priser. Med vårt fina rotfruktssortiment från Marianne’s Farm kan du även öka upp din ekologiska andel.

Citrussäsong

Blodapelsinerna kommer nu med stormsteg och blir bara bättre och bättre. Nu börjar de bli ordentligt röda. Clementiner är fortfarande från Marocko men nu går vi mot den senare sorten Nour. Grapefrukten är också väldigt fin just nu och kan rekommenderas både för dess goda smak och alla nyttigheter.

Äpplen

Svenska äpplen kommer vi nu försöka ha hela året. De svenska odlarna har kommit så långt nu med nya lagringsmetoder att de kan lagra svenska äpplen även över sommaren. Man plockar äpplen när de har nått en perfekt mogningsgrad sen kyler man ner äpplet till en temperatur på 2-4 grader och sänker syrehalten. Då slutar mogningsprocessen och äpplets andning saktar ner. De talar om en ”Törnrosa-sömn” som äpplet sakta väcks upp ur när det ska plockas ut ur kylrummet och levereras ut. Det smakar då likadant som vi skördetillfället. En utveckling som vi apploderar och gläds över.

 

Med önskan om en trevlig helg!

 

Therese Oldbring, Kategorichef Frukt & Grönt

Lars Rönnqvist, Sortiment & Importchef Frukt & Grönt