Din råvarulista


Frukt & Grönt Information från Färskvaruhallen

Det är novembermånad och första advent närmar sig med stormsteg. Julborden har börjat sätta fart och snön töar bort från snökaoset som drabbade Stockholm härom veckan. De odlare som inte hunnit skörda klart innan snön föll har haft en lerig och problematisk skördevecka.

Kålsorterbrysselkal-lila

Vi vill nu i julbordstider passa på att slå ett slag för lite nygamla kålsorter. Grönkål finns givetvis i flera olika storlekar och förpackningar. Det finns en oerhört fin japansk garneringskål i både lila och vit. Mycket vacker.  Kålskotten, eller flower sprouts  som de också kallas, är tillbaka igen. Kålskotten växer som en brysselkål på stock men i stället för med en hårt knuten ”kålknut” växer den med öppna och krusiga blad. Vanlig brysselkål och en vacker lila brysselkål finns givetvis också att tillgå.

Svartkål är också en nygammal goding som är riktigt god och nyttig. Den är en kosrning mellan savoykål och grönkål. Den har en lång historia ända tillbaka till 1700-talet i Toscana, Italien. Som alla andra kålsorter så är den full av nyttigheter som vitaminer och järn.

kalskott-flowersprouts

 

Örter i lösvikt

basilika-losvikt-spansk-i-paseVi har valt att ta in en ny leverantör på lösviktsörter. Vi kommer på sikt lämna Israel och jobba mer med en spansk leverantör som har
odlingar i området runt Murcia och Almeria. Vi upplever att de håller en väldigt hög kvalité men också bättre smak. Vi tror att de håller bättre pga att de ligger packade i 100 gr påsar. Detta är en stor fördel i hanteringen där varje kvist skyddas och fastnar inte i varandra när vi ska plocka i lådan och därmed blir kvalitén till dig som kund betydligt bättre. Vi hoppas att du upplever detta som en förbättring för dig! Hör av dig till din färskvaruspecialist eller innesäljare om du inte håller med oss!

 

Apelsiner

apelsintradNu skördas det spanska apelsiner för fullt. Våra apelsiner kommer från den lilla orten Lora del Rio utanför Sevilla i södra Spanien. En apelsin är mogen att plocka när den har uppnått rätt sötma, rätt mängd juice och rätt syra. Därmed inte säkert att den nått rätt färg för det. Färgen är underordnad ur mognads hänseende. Men för oss som konsumenter av apelsiner så är det självklart att apelsinen ska vara orange och vi förutsätter att en grön apelsin är omogen. Men så är alltså inte fallet.

Apelsiner behöver en temperaturskillnad på ca 10 grader mellan dag och natt för att färgen, brix-halten och syran ska utvecklas på rätt sätt. Solens värmande strålar på dagen i kontrast med nattens  svala temperaturer påverkar mogningsprocessen.

Vi har även i år valt att jobba med Maroc-clementiner. Gott och friskt! Clementinerna får verkligen mina smaklökar att slå julvolter.

apelsiner-pa-trad

Grönsaker

I Spanien har det regnat en hel del och temperaturerna fallit vilket gör att både frilandsodlingarna och växthusodlingarna avstannat och vi kommer att få en bristsituation  med högre priser till följd de närmaste veckorna. Detta efter en period av överskott.

Vi har nu lämnat Sverige på blomkål och broccoli. Blomkålen är fransk och ofilmad men om några veckor kommer det bli filmad vara. Broccolin blir nu spansk. Purjolök har vi kunnat ha svensk fram till nu men nu är den också slut för i år. Den kommer från Belgien framöver.

Med önskan om en bra arbetsvecka!

Therese Oldbring, Kategorichef Frukt & Grönt

Lars Rönnqvist, Sortiment & Importchef Frukt & Grönt

 

instagram-v051916

För att hålla dig uppdaterad på senaste nytt från våra Färskvaruhallar är du välkommen att följa våra Instagram-konton. Sök upp oss på Färskvaruhallen och välj den ort du vill följa.