Din råvarulista


Frukt & Grönt information från Färskvaruhallen

Vilken fantastisk vacker septembermånad vi haft. Helt underbar och skön och för månaden ovanligt varmt väder. Ljuvligt för de flesta av oss men för odlarna har detta väder inneburit att frilandsodlingarna vuxit för snabbt nu i slutet och därmed får vi en lite kortare säsong än vanligt. Detta märks speciellt på isberg och romansallat. Gissningsvis har vi ca 10-12 dagar kvar med skånsk isberg och romansallat. Stockholms lokala salladsodlare har nu stängt ner för säsongen och vi tackar Sammy på Ullgrens för i år.

Svensk äppelsäsong

Vår svenska stolthet Aroma är nu igång och finns hemma samtidigt som Summerred håller på att fasas ut. Övriga sorter så som Discovery, Katja, Alice osv. har gått mot sitt slut. Vi väntar in Ingrid Marie härnäst och dessa två kommer vara de tongivande sorterna tills en bit in på det nya året. Det finns även en KRAV-märkt Aroma just nu för den som vill ha. Vi kan bara uppmuntra er att njuta av våra svenska äpplen när de finns och är som bäst!

Clara Frijs päronet är nu så gott som slut för säsongen och Carola tar därför vid.

Citron närbild

Frukt

I o m att hösten närmar sig står även den spanska citrussäsongen för dörren, vilket passar bra i dessa förkylningstider. De spanska eko-citronerna kommer in under kommande vecka (v39). Något gröna till en början men mognar fram bra. Konventionella spanska citroner drar igång om en dryg vecka ungefär.

De spanska apelsinerna är här om någon vecka men prisbilden är lite högre nu då Sydafrika inte levererar fulla volymer längre.

Småcitrus är spanska och just nu satsumas. Clementiner är i antågande och beräknas komma till våra lager i början av v40.

Vi lämnar nu Europa och tackar Spanien för årets melonsäsong. Vi går overseas till Brasilien framöver. Nektariner och persikor börjar också närma sig säsongsslut.

Druvorna är nu italienska och båda färgerna är kärnfria och riktigt goda och fina. På bärsidan går vi också mot ett slut på Europasäsongen. Hallonen blir portugisiska och blåbären blir sydamerikanska. Jordgubbarna är fortsatt belgiska.

Bjärefågel och Spanien - Januari 2015 098

Basgrönsaker

Vi kommer stå inför ett säsongsskifte ett tag framöver vad gäller de större basgrönsakerna. Zucchini, aubergine och paprikor är redan spanska från området kring Almeria och varumärket Escobi är därmed igång igen.

Gurka kommer att vara holländsk och svensk i några veckor till sen skiftar vi holländaren till förmån för spanjoren. Svensk vara håller vi i så länge det går till vårt Basic-alternativ.

Vi tackar den svenska fänkålen för den här säsongen och välkomnar Italien igen.

IMG_3286

Svampsäsong

Den svenska vilda svampsäsongen blev en torr historia i år. Det har inte vuxit fram särskilt mycket med det varma väder som varit nu i september. Det finns väldigt små volymer av vild svamp just nu. Däremot finns det mycket trevliga och odlade udda svampar från Mattias på Hällestads Svamp utanför Dalby i Skåne. Fråga din färskvaruspecialist om du är nyfiken på vad som finns!

Traktorekipage med nyupptagna rotfrukter - Ryftes

Skördetider

Det är förbril aktivitet på fälten både på Gotland och i Skåne. Rotfrukter skördas nu för fullt. På Gotland är det full fart i packerierna och alla rotfrukter är nu igång. Rotselleri har precis börjat skördas för någon dag sedan. Förra veckan började vi även få nyskördade persiljerötter. Ryftes förvarnar också för att det snart är pumpasäsong. Jordärtskockorna är igång och de är släta och fina. Gotland kan även hjälpa oss med nypon, enbär och harsyra.

På Mariannes Farm i Strövelstorp går också skördemaskinerna för fullt för att skörda KRAV-rotfrukter. Nu har vi morötter, betor av alla färger, palsternacka och kålrot samt nu även gul lök. Näst på tur är rödlök och jordärtskocka och sist men inte minst rotsellerin. Inom 2-3 veckor är hela KRAV-sortimentet upptaget ur jorden.

Nyupptagna morötter Ryftes

Nyupptagna morötter hos Ryftes på Gotland

 

Med önskan om bra arbetsvecka!

 

Therese Oldbring, Kategorichef Frukt & Grönt

Lars Rönnqvist, Sortiment & Importchef Frukt & Grönt