Din råvarulista


Frukt & Grönt information från Färskvaruhallen

 

Vårbruket är igång för fullt. I Skåne ser man hur bönderna är ute och sår och kör gödning på åkrarna. Potatisen sätts. På Gotland håller Anna & Ulf på Smide Gård på att preppa jordbäddarna för den vita sparrisen. De första kilona kommer att börja skördas sista veckan i april.

Bäddar för vit sparris

Foto: Erika Andersson Ryftes

Det är nu det börjar och i slutet av maj början av juni hoppas vi få komma igång med den svenska grönsakssäsongen.

Primörer

Den tyska sparrisen är väldigt fin och en stor favorit bland primörerna. Den gröna sparrisen är italiensk. Knippgrönsaker från Italien finns också som morötter, betor och lök osv. Den gotländska ramslöken är igång för fullt. Egyptisk färskpotatis, tysk salladslök och rabarber för att nämna några andra trevliga primörer

Legro SmabladigtSmåbladigt

Vi har tillsammans med vår örtodlare Legro tagit fram ett ”microsortiment” av örter som vi kallar Småbladigt. Det är samma ört som våra vanliga fullvuxna örter men skördade betydligt tidigare. De är mindre i storlek och med en kraftfullare och mer koncentrerad smak. Sortimentet av Småbladigt består av röd & grön basilika, koriander, krasse, dragon samt amaranth.

Svenska produkter

Svensk gurka har börjat komma igång. Finns som filmad vara.

Den svenska äppelsäsongen går mot sitt slut på de vanliga sorterna som Aroma och Ingrid Marie. Men vi får in en för oss ny svensk  sort som heter Elise. De svenska odlarna har blivit duktigare på att kyllagra men också fått fram svenska sorter som går bra att kyllagra. Den svenska äppelsäsongen kan komma att sträcka sig fram till midsommar om vi har tur.

Basgrönsaker

Problematiken i Spanien till följd av den varma vintern som vi skrev om för två veckor sedan håller i sig på en del varor. Paprikan har börjat stabilisera sig och traskar ner från de mest extrema nivåerna.

Vi ser fortsatta problem med isberg och romansallat pga av kyla i området kring Murcia. Svårt att förutse hur det kommer att utvecklas men vi kommer gissningsvis ha utmaningar fram tills den tyska och svenska salladssäsongen kliver in. Räkna med ovanligt höga priser.

Det är brist på småtomater just nu vilket lett till en något högre prisbild. Detta beror också på köldknäppen men också på den enorma efterfrågan på småtomater i dagligvaruhandeln nu till påsk. Vanliga runda tomater är nu holländska och San Nicholas.

Blomkål är problematisk just nu. Vi kör på en fransk blomkål och samtidigt som det blivit ont om vara i Frankrike är det även brist i Storbritannien och Spanien. Just nu slåss halva Europa om en väldigt liten volym. Därför är prisbilden väldigt hög just nu.

Citrus

Vi lämnar clementinerna bakom oss nästa vecka och går över till satsumas  från Uruguay. Säsongen startar med en något lägre skörd än normalt så håll koll på prisnivån.

Vi önskar er en riktigt trevlig påskledighet!

Glad Påsk!

 

Therese Oldbring, Kategorichef Frukt & Grönt

Lars Rönnqvist, Sortiment & Importchef Frukt & Grönt

 

 

För att hålla dig helt uppdaterad på senaste nytt från våra färskvarulager är du välkommen att följa våra Instagram-konton på respektive ort.

Färskvaruhallen Göteborg            @farskvaruhallengbg

Färskvaruhallen Syd                      @farksvaruhallen_syd

Färskvaruhallen Norr                    @farskvaruhallennorr

Färskvaruhallen Stockholm         @farskvaruhallensthlm