Din råvarulista


Franska äpplen

Medan duggregnet smattrade mot bilrutan började vi vår färd till Les Mees i Frankrike för att besöka Frankrikes största privata äppelodlare. Väl framme skymtade vi äppelträden i långa rader på höjderna, en liten del av Cedrics sammanlagt 19 000 hektar äppelodlingar.

Cedric odlar Golden Delicious, Granny Smith, Royal Gala samt Pink Lady. 10% av skörden säljs i Frankrike, resten exporteras. Deras packhus, som ligger här i Les Mees, packar dagligen ca. 150 ton äpplen. Det är dock en lång process innan äpplena till slut hamnar i sina kartonger.

Under skördesäsongen augusti till november arbetar här ungefär 200 plockare. Företaget vi besöker odlar även alpäpplen, ett mer kompakt äpple som har en högre densitet som säljs mest inom Frankrike. Den vanligaste sorten är dock daläpplen.

Träden med Golden Delicious står i långa rader och är täckta med nät vilka skyddar mot väder och vind och stoppar dem från att växa vilt. Vi kan konstatera att näten fungerar, de 20-åriga träden står höga och ståtliga i raka linjer.

Cedric berättar att många länder har en bestämd åsikt om hur ett äpple ska se ut, England t.ex. vill ha helgröna äpplen och Indien vill ha sina extra vaxade så de glänser ordentligt. När äpplena skördats fraktas de till en vattensortering. De läggs i stora trälådor och förs i ett vattenbad genom en vattenrutschkana till sorteringen.

Det finns 28 linjer i sorteringen vilket kan jämföras med det största packhuset i Sverige som enbart har 2. I varje linje sorteras äpplena på storlek och packas de sedan i nya trälådor som märks upp och ställs i kylrum. Under hela sorteringen ligger de i vattenbadet för att slutligen hamna i packhuset där de går igenom en tvätt. De tvättas, sköljs, torkas och sedan vaxas vissa sorter, främst Golden Delicious och Granny Smith. Varje enskilt äpple åker slutligen förbi en maskin som med hjälp av små hjul längst ut på en rörlig arm, försiktigt fäster en klisteretikett på varje äpple.

Cedric berättar att han är tredje generationen på företaget som hans farfar startade för över 30 år sedan. Man har idag flertalet certifieringar som Global Gap, BRC och Packhouse Standard men strävar ständigt efter att bli bättre.

För oss som är vana att se äpplen ligga lättillgängliga i affärer och kunna välja och vraka som vi vill bland sorterna är det spännande att förstå vilket arbete som ligger bakom det vi tar för givet. Nästa gång jag äter äppelpaj ska jag tillägna de duktiga arbetarna på Frankrikes sydkust en tacksam tanke, de kan med rätta vara stolta över sitt arbete.

 

Här hittar du ett gott recept med Granny Smith-äpplen.

Malin Vikström Färskvarunörd som sätter värde i att hitta de bästa produkterna