Din råvarulista


Från odlare och natur

Sommar, semestertider, sol och blå himmel, salta havsbad, en god middag i goda vänners sällskap en ljum sommarkväll. Grillen är full av grönsaker och gott kvalitativt kött. Det är augusti månad för mig.

Vi längtar efter svenskt och närproducerat en väldigt stor del av året. Jag hoppas därför att du nu njuter av allt gott som svensk natur och svenska odlare har att erbjuda.

Den svenska grönsakssäsongen är nu verkligen i högform och i symbios med det (förhoppningsvis) fina sommarvädret. De största basgrönsakerna finns som svenska och vi tar många av de stora produkterna från Ulf & Bengt utanför Vellinge, Skåne vad gäller isbergsallat, romansallat, broccoli, blomkål, vitkål, babyspenat och baby leaves. Svensk gurka och tomater finns också men från andra odlare.

Och vad vore augustimånad utan krondill till kräftorna?

De svenska gotländska nyskördade rotfrukterna säljs i fina knippen. Nu i augusti kommer även de första nyskördade lösviktsrotfrukterna igång. Svenska baljväxter finns också men tyvärr i ganska små mängder. Vi hoppas på en lika fin svensk fänkål denna sommar som förra.

Den svenska frukt- och bärsäsongen har startat med plommon och de första svenska äppelsorterna står nu för dörren. Först ut är traditionellt Transparente blanche. I början av säsongen är det ganska små sorter vilket gör att sorterna skiftar ganska ofta. Vi får vänta lite till på de vanligare och större sorterna som t.ex. Aroma. Så fråga din säljare vilka svenska äppelsorter som är aktuella just för stunden.

Vi samarbetar Hallongården utanför Vellinge som är väldigt duktiga på hallon och har extremt fina bär.

Det finns många olika sorters frukt och grönsaker som människan odlat fram genom åren och som vi idag styr odlingen av. Men något som vi inte kunnat börja odla fram i större omfattning för kommersiellt bruk utan endast kan hittas vilt är våra kära kantareller.

Kantarellerna växer i löv och barrskog i stort sett hela landet förutom i Norrlands inland där den är lite mer sällsynt. Kantarellerna är vad som kallas för mykorrhizasvamp, det betyder att det är en svamp som behöver växa tillsammans med trädrötter för att överleva.

Mykorrhiza betyder svamprot och är ett fenomen där växtens rötter och svampens svamptrådar lever i symbios. Svamptrådarna tränger in i trädrötterna och svampen tar upp vatten och mineraler som den förser trädet med och svampen får i sin tur så kallade organiska föreningar från trädet. Detta sägs vara en av anledningarna till att det är svårt att odla kantareller.

Kantareller är något som är tillgängligt för alla om vädret är gynnsamt. Tillgängligheten plus att den är lätt att känna igen och lätt att plocka gör att den lite slarvigt kallas amatörernas svamp. Ta vara på sommaren och njut av vad natur och odlare har att erbjuda! En promenad i sommarskogen för att plocka sin egen mat har aldrig varit mer på tapeten.