Din råvarulista


Från Eko jord till Eko Bord – på Fotografiska Museet

Paul Svensson inviger sin nya restaurang på Fotografiska museet, och Menigo var inbjudna att delta i invigningen och bidra till en fantastisk kväll med ca 700 inbjudna gäster.

Så här tog vi oss an den uppgiften!

Tidigt på torsdagsmorgonen hoppar jag in i Menigo volvon och sätter kurs från Malmö mot Ugerup och Marcellos Farm. Klockan är 07:48 när jag parkerar bilen för att lasta på de helt nyskördade ekologiska grönsaker, som Inge och jag kommit fram till är bäst just nu ur deras breda sortiment.

Mitt öga skådar vackra svartrötter med blasten kvar vilket är högst ovanligt, ståtlig broccoli med sina vackra och goda sidoskott kvar och mycket, mycket annat som gör att en ”grönsaksnörd” som mig själv, blir alldeles till sig.

IMG_20141009_080912lastning stopp 1.

Efter att ha pratat med Inge om ändamålet för dessa läckerheter, och hur vi har tänkt oss att presentera dem, skiljs vi åt med samma kära leende på läpparna som alltid.

Det är verkligen ett privilegium att få lov att jobba med dessa två, Inge och Marcello, ofattbart kunniga personer som har sina rötter i Holland. Vi skall vara mycket glada att de har valt att förgylla den svenska marknaden med sin expertis och sina olika grödor.

Nästa stopp blir Per Modig, som med sina nyframtagna ekologiska torkade bönor ju givetvis måste visas fram i detta fina forum i Huvudstaden

IMG_20141009_083752på väg till Österslöv utanför Kristianstad.

Efter ca 20 minuters bilfärd ankommer jag till Fagraslättsgård och möts av denna idyll.

IMG_20141009_091054

När man kör in på den lilla grusstigen upp mot gården, blir man noga synad av frigående höns som Per Modigs dotter har på gården. Och om jag hade varit höna så skulle detta vara mitt paradis, vilket ställe!

Men åter till Pers bönor.

I ladan på gården har Per själv konstruerat sina olika maskiner och verktyg han behöver  för att torka, sortera, rengöra och paketera sina bönor.

IMG_20141009_090354

Vi vänder och vrider på ämnet ekologiska torkade bönor, och får som vanligt ett härligt samtal i ekologins tecken. Per odlar lite olika bönor bland annat; Kidney, vita små, borlotti, svarta bönor m.m och linser som vi vanligtvis skulle kalla Puy linser, men dom här här odlade i Kristianstad så namnet Puy kan vi inte använda på denna lins. Linserna har varit lite av en utmaningen för Per. Det är inte helt lätt att sortera dessa små ”petita” linser från vetet som de samodlas med. Så den sista sorteringen sker i dagsläget för hand!

IMG_20141009_090327

Nu var det dags att ta farväl och fortsätta resan nordväst ut i sverige med destination Fruktservice i Helsingborg, för att skicka vidare råvarorna upp till Färskvaruhallen i Årsta, för vidare transport till Fotografiska Museet under lördagen.

På lördagen möter jag upp mina underbara  och kunniga kollegor, utesäljare Anna Helander och färskvaruspecialist Fredrik Hultgren utanför Fotografiska museet. Anna och Fredrik er dem som har den dagliga kontakten med Paul Svensson och hans team. Anna har ordnat med rekvisita för att visa fram produkterna på en vackert sätt och Fredrik gled in med råvarorna på ett proffsigt manér som bara Fredrik kan. Fyllda av förväntan tog vi hissen upp till restaurangen, som sist jag var där var en byggarpetsplats där ändamålet för bygget var svårt att föreställa sig.

Vi möts av en slående vacker avlång lokal, där det tänkts på varenda detalj, precis som det skall vara. Vi blir visade till platsen där vi skall visa fram det vi har valt att bidra med  till denna kväll. Pauls ide om att bjuda in alla producenter, hantverkare och leverantörer som i Pauls mening är med att skapa resaturangens grund, känns ärlig, rak och öppen. Vilket också speglar hans matfilosofi. Återigen är det full fokus på detaljerna precis som man kan förvänta sig av den tidigare Sverige representanten i Bocuse d´Or från 2003

När vi är klara med arrangerandet av vårat bidrag för kvällen, hålls det en kortare briefing och sedan går det inte många minuter innan gästerna börjar droppa in.

IMG_20141011_212942

Vi minglar runt bland gäster och producenter, personal och bubbel, vackra hantverk och leverantörer allt för att ta in den atmosfär som vi har varit med och bidragit till idag, men som vi också skall vara med att bidra till dagligen i en lång tid framöver, med råvaror och precis allt annat. Därför tror jag att det är viktigt att vi tar med oss de intrycken och känslorna vi fick igår, in i den dagliga kontakten med restaurangen, allt för att kunna ge Paul Svensson och hans team de bästa förutsättningarna för att kunna fortsätta denna helt fantastiska satsning, som är så viktig för Sveriges restaurang scen, tycker jag.

IMG_20141011_213053 Svartrot med blast

Det var en mycket lyckad kväll, med idel glada människor, intensivt mat surr och fantastiska smaker. Skönt omtumlad tog jag mig hem till hotellet, där jag fick sitta uppe en stund och smälta alla härliga intryck.

När jag nu skriver detta är det söndag eftermiddag, kl är 16:07 och efter att ha återupplevt den magiska gårdagskvällen ytterligare en gång genom denna text, skall jag börja göra iordning mig för att strax ta mig ner till Fotografiska en sista gång för denna Stockholmsvisit. För idag är det ”pre-opening dinner” och det vill man ju för allt i världen inte missa, det lär ju bli minst lika magiskt ikväll…

*

Så på återläsande allesammans nästa gång kommer ni kunna läsa om Scandinaviens största fackmässa för ekologiska livsmedel, som går av stapeln den 26-27 oktober, har du inte redan bokat in dig till den mässan tycker jag du skall göra det nu. Det är en viktig mässa att besöka och Menigo har en stor monter där (FC10). Här spänner vi våra eko muskler allt vad vi kan, så kom ner, och babbla lite eko med oss!

Nordic Organic Food Fair

Väl mött!