Din råvarulista


Första sallaten är planterad på friland.

Nu har Ullgrens i Vallentuna börjat sätta ut alla små salladsskott som så småningom kommer att hamna på restaurangerna.

Det är ett gått vårtecken som något.

Ullgrens-Skott

Alla små skott drivs först upp i växthus för att sedan planteras för hand på friland  och täcks sedan med fiberduk för att kunna stå emot nattfrosten.

Det här är en bild från skörden 2011. Handplockat med mycket kärlek.

Ullgrens-sallad

April har varit en ovanligt kall månad i år, så vi hoppas på att värmen ska komma på riktigt så att det ska gå att få den första skörden om några veckor.

Sallads sorter som snart finns på bordet är.

Frillicesallat/ Krispsallat Lactuca sativa Frillicesallat eller Krispsallat är en korsning mellan isbergssallat och grönsallat. Bladen är vackert gröna, tjocka och mycket spröda, som isbergssallat, men på frillicesallat är bladen inte knutna i ett huvud. Bladtopparna är lite krusiga. Smaken är mild och något sötaktig.

Ekbladssallat Lactuca sativa, Plocksallatgruppen Ekbladssallat har stora, matiga, mörkgröna blad som skiftar i rödbrunt i kanterna. Bladen är saftiga och smaken fin och fyllig. Den saknar helt besk nyans. Huvudena är stora och yviga och mycket löst knutna.

Friséesallat Cichorium endivia, Frisée-gruppen Friséesallat kallas ibland Cichorée frisée och har smala, mycket flikiga ljusgröna blad. Huvudena ser lätt rufsiga ut. De kan bli mycket stora. I mitten finns ljusgula, mjälla blad. Smaken är lätt bitter och frisée är god att blanda med andra sallatsorter.

Romansallat Lactuca sativa var.longifolia, Bindsallat-gruppen Romansallat är en urgammal sallat som odlades redan i det gamla Egypten. Bladen är ganska stora, avlånga, grova och vackert mörkgröna. Smaken är kraftigare än hos vanlig huvudsallat.

Lollo Rosso Lactuca sativa Lollo Rosso har ganska löst knutna, krusiga, rödbruna blad. Smaken är mild och fin. Lollo Rosso passar utmärkt att garnera med. Den kan ätas ensam eller blandas med andra sallatssorter i sallader. Lollo Rosso bör sköljas extra noga för att få bort alla jordrester.

Lollo Biondo Lactuca sativa Denna sallat är en enfärgad, ljusgrön variant av Lollo Rosso. Den har dock något sämre hållbarhet än originalet.

Johan Skogh Mina största fritidsintressen är fiske och whiskey.