Din råvarulista


Ett besök på Väddö Gårdsmejeri

Våra vänner på Gubbhyllan på Skansen hade ett önskemål om att få åka och besöka Väddö Gårdsmejeri, så vi satte oss i bilen och åkte ut till Hammarby på Väddö för att hälsa på familjen Edlund i deras vardag som mjölkbönder med eget småskaligt mejeri.

Det var en fin höstdag med klar luft och den första dagen på länge det inte regnade.Först tittade vi på årets kalvar. Familjen Edlund har enbart frigående djur som sköts enligt KRAV´s regler. Merparten är Fjällkor, men dom korsas med andra raser också.

IMG_6471

Pappa Hasse berättade för Olivia från Gubbhyllan och Daniel från Menigo om livet som mjölkbonde. Sju dagar i veckan, minst 12 timmar om dagen. 80 kor ger cirka 800 liter mjölk per dag. Ungefär 25% går till Arla, resten används i gårdsmejeriet. Förutom mejeriet har man även ett cafe och gårdsbutik och anordnar kosafari på sommaren. Vid kosläppet på våren har man 3000 besökare på gården under en helg. När vi var på plats en vardagsförmiddag i början av oktober var det inte alls lika trångt.

IMG_6476

Inne i mejeriet sköts verksamheten av mor Yvonne och dottern Elin. Yvonne berättade att deras mjölk håller en fetthalt på upp emot 7 % och att Väddös bete ger en hög kalciumhalt i mjölken vilket gör den mycket lämplig för osttillverkning. Hos industrimejerier är det normal procedur att tillsätta kalcium till ostmassan, men det behövs inte när korna kan gå fritt och beta på Väddö. Allt som används är mjölk, löpe, salt, syrakultur och mögelkultur.
Här har vi nyystad ostmassa i formar. Ostmassan ska vändas en gång i timmen dom första tre timmarna efter att den tagits upp ur ystningskaret som rymmer 800 liter mjölk. Man räknar med att när osten väl är färdig efter några månader så får man ut 80 kg ost på den mängden mjölk. Efter att osten fått rinna av ytterligare över natten är det dags för saltning. Det är tidskrävande, och när man förstår hur mycket jobb som behövs känns prislappen inte längre så dyr.

IMG_6487

Efter att ha fått en ordentlig provsmakning av sortimentet var det dags att åka hemåt till Stockholm igen. Men vi hade bara hunnit 100 meter då vi var tvungna att stanna vid hagen. Visserligen är korna inhämtade från fälten nu när hösten börjat på allvar då betet minskar, vädret blir kallt och marken lerig, men dom har fortfarande möjlighet att gå ut i hagen när dom vill. Och det hade en ko tagit fasta på, förmodligen för att hon ville vara ifred. Vid hennes fötter låg en alldeles nyfödd kalv, fortfarande blöt. Vi klev ur bilen och försökte att störa så lite som möjligt och fick se kalven resa sig för första gången. Det var ett magiskt ögonblick, och vi reste hemåt med en stor respekt för kor, lantbrukare och hur viktigt det är med ett miljövänligt, etiskt och hållbart lantbruk i Sverige och en insikt i att vi måste bli beredda att betala mer för vår mat.

Markus Femling Inspireras av närproducerat och ekologiskt från svenska bönder och mathantverkare.