Din råvarulista


Etiskt och hållbart producerad Foie Gras, ja det finns och givetvis var jag tvungen att uppleva det, när Bloom in the Park som enda restaurang i Norra Europa, serverade Eduardo Sousas fantastiska gäss.

Med lite tur fick jag bord den sista kvällen på detta event som hade pågått en knapp vecka.

För ca 3 år sedan fick jag en utmaning av en kompis att hitta ekologisk foie gras. Det lät så klart som en väldigt härlig utmaning och jag antog den. Efter lite googlande var saken klar tänkte jag, men det skulle visa sig smått omöjligt att få tag på produkten fysiskt.

Ungefär lika länge har Bloom in the park, jobbat på att övertala Mr. Eduardo Sousa om att få tillgång till hans fantastiska råvaror. Efter en långtids dialog med Eduardo besökte han till sist restaurangen för att dela sin filosofi omkring etisk livsmedelsproduktion och framförallt foie gras.

Igi

Igi hälsar välkommen

Jag fullkomligt älskar foie gras, och hade inte ätit det på väldigt länge eftersom jag inte hittat en foie gras produkt som haft hållbarhet och etik i fokus för produktionen, så detta såg jag självklart fram emot som ett barn som väntar på att få gå in på ett tivoli.

Titti

Titti och Igi bjuder på smakprov av en ekologisk lufttorkad Pata Negra av yppersta världsklass, mmm.

Som alltid möts man med värme och professionalism på Bloom in the park, hit får man komma som man vill men man förväntas ha en sak med sig. Ett brinnande intresse för mat, det är tydligt att man vill utmana och utbilda sina gäster på ett härligt skämtsamt och allvarligt pedagiskt sätt, genom deras ”no-menu” koncept.

bild

Hela middagen var som man förväntar sig, väldigt god, genomtänkt, vacker och med denna gång med gåsen i fokus serverad av kunniga genuint intresserad personal.

Gåsen serverades luftorkad som en anrättning, foiegrasen som en annan och givtvis klassiskt stekt som en tredje. Denna gås var kvalitetsmässigt högtflygande och något helt annat än vad man är van vid. Det fanns bara en lite detalj som hade kunnat vara annorlunda tänkte jag först, det var mängden foie gras. MEN man får ju samtidigt raskt ta sitt ”foiegrashungriga” förnuft tillfånga och inse att när man producerar foie grasen på detta sätt blir levern mindre, och således får man se till att respektera, avnjuta och vara tacksam för att den finns, samtidigt som gåsen har levt ett underbart gåsliv. Det är ju så det skall vara med bra produkter.

Luftorkad gås

Luftorkad gås

Det är fantastiskt att Bloom in the park lyckats få till stånd ett samarbete med Eduardo så att vi här uppe i Norden kan få avnjuta dessa fantastiska gäss och dess magnifika lever. Men än mer fantastiskt är att det faktiskt finns någon som visar vägen för hur vi borde producera all foie gras.

Ta gärna en titt på filmen nedan, och under den länkar jag till Eduardos hemsida där man kan läsa mer om hur deras gäss tas om hand.

https://www.youtube.com/watch?v=Ch885MMQ1iw

http://www.sousa-labourdette.com/

Och nu kan jag äntligen bekräfta för min kompis att jag har klarat utmaningen. Men det blev tyvärr ingen foie gras över till honom. J

Stort tack till Bloom in the park för upplevelsen!

Soliga ekohälsningar från CC…