Din råvarulista


Ekonytt!

Long time, no see! Men nu är ekobloggen igång igen.

I slutet av Januari gick årets Ekogala av stapeln på Grand Hotel i Stockholm. Som den brukar. Detta är en tillställning där den årliga, och mest erkända marknadsrapporten vidrörande ekologiskalivsmedel presenteras. Marknadsrapporten skapas av företaget Ekoweb.

Systembolaget berättar om sin ekoframgång

Systembolaget berättar om sin ekoframgång

Förutom att vi generellt sett i Sverige i år igen presenterar fantastiska siffror med tillväxt på +39% mot 2014 där vi också hade fantastisk tillväxt +38%, så bjuds intressanta talare in att dela sina tankar och erfarenheter om vad framtiden har att erbjuda ekologin, eller kanske man i detta fallet skall säga ”vad ekologin har att bjuda framtiden”. Sven-Erik Bucht svarade också på frågor, här hade man dock lite mer tydlighet och beslutsamhet att önska, men det är kanske lite mycket begärt av en politiker i ekofrågor 🙂

ekogalan 2016 Bucht

Här fick även vi på Menigo lite taltid på scenen, där jag fick möjlighet att vädra en idé som växt fram på Menigo. Ett Omställningsinitiativ som vi valt att kalla det. Kort beskrivet går det ut på att vi i livsmedelsbranschen skapar en modell, som ger producenter och lantbrukare bättre lönsamhet redan under omställningsperioden. Vi tycker att det skall löna sig att ställa om till ekologisk produktion. Detta togs väldigt väl emot av alla deltagarna på ekogalan och fick också en del uppmärksamhet medialt.

2 härliga lantbrukare som alldeles säkert hade välkommnat ett omställningsinitiativ

2 härliga lantbrukare som alldeles säkert hade välkommnat ett omställningsinitiativ

Detta jobbar vi vidare på i skrivande stund, och jag kommer att hålla er uppdaterade genom bloggen (bland annat) på hur det arbetet fortskrider.

Vad säger marknadsrapporten då?

Lite sammanfattning och siffror:

  • Svensk ekoförsäljning ökade med 6 miljarder kr 2015, totalt såldes det ekologiska varor för 21,5 miljarder sek! Den totala livsmedelsmarknaden omsatte för ca 280 miljarder sek 2015.
  • Intressant är att systembolagets försäljning av ekologiska produkter ökar explosionsartat. Försäljningsvolymen ökade med +68% 2015, i kronor blir det en ökning med 1,4 miljarder om man jämför med 2014. Härmed är det den näst största försäljningskanalen för ekologiska livsmedel.
  • Tittar man då på Sveriges totala ekoandel är den nu på 7,7 % att jämföra med 5,6 % 2014, alltså en ökning med 2,1 %! Ännu mer tydligt att detta är väldigt positiva siffror är att vi nu i Sverige har en ekoandel som med stormsteg är på väg förbi lilla ”EKO-storebror” Danmark. Det skiljer nu bara 0,6 procentenheter mellan DK och SE, och de (DK) har den rekordhöga ekoandelen 8,3 %. Fortsätter vi att öka i denna takten är vi förbi Danmark i ekoandel och därmed skulle Sverige vara värdsledande.
  • I detaljhandeln ökade man sin ekoförsäljning med 40%!
  • Vi på MENIGO ökade med 42%!!!
  • Om vi jämför ekoandel Menigo 11,7% mot MoS 12,9 inser vi att vi har lite att jobba på, MEN ser man till ökning av ekoandel jämfört med 2014 växer vi på Menigo med 2,5% medans MoS endast växer med 2%. Så fortsätter vi såhär går vi snart förbi MoS i ekoandel. Dock är det glädjande att alla växer då ekologins totala tillväxt är så mycket viktigare än intern branschkonkurens i min mening, även om tävling är kul :).

Den som vill vi grotta ned sig djupare i Ekowebs marknadsrapport kan klicka här

Bilder och siffror från ekoweb

Bilder och siffror från ekoweb

Vad händer annars i Ekovärlden just nu?

  • I skrivande stunde pågår Biofach mässan i Nürnberg, Tyskland. Detta är värdens största ekomässa, den brukar jag bvanligtvis besöka men fick avstå i år. Jag skall dock försöka rapportera lite kring den i efterhand.
  • Den 16 Mars har KRAV sitt marknadsseminarium, som alltid är spännande och intressant, anmäl er gärna dit genom KRAV´s hemsida.
  • Sedan lite längre fram på vårkanten blir det även flera inspirerande event som Organic Sweden håller i. Håll koll på Organic Sweden genom Facebook.

Nästa ekonytt kommer ut i början av Mars, ha ett härligt sportlov och se till att fylla på energidepåerna mellan skidåkningen med härliga ekologiska livsmedel!