Din råvarulista


Det våras för vilt

Viltkött på skärbräda

Bara 4 procent av det kött som äts i Sverige är viltkött, men trenden är på väg att vända. Sex av tio svenskar säger sig i dag vilja äta mer vilt såsom älg, hjort och vildsvin. Så här gör du din krog lite vildare.

– Viltkött har tidigare hanterats mestadels privat, av jägare och deras familjer. För vanliga konsumenter har viltet varit svårtillgängligt men det håller på att förändras. Vi märker ett klart ökat intresse för våra vilda produkter och det hör ihop med konsumenternas ökade matintresse och medvetenhet, förklarar Richard Hofbauer, sortimentschef för kött på Menigo.

I dag är älgkött det viltkött som vi äter mest av, medan vildsvinskött ökar snabbast i popularitet. Richard Hofbauer säger att svenskarnas växande matintresse innebär att krogar gör bäst i att hänga på trenden.

– Oxfilé, entrecote och biff – de klassiska detaljerna på nöt – har ju redan fått ge plats åt nya styckdetaljer som tri-tip, flank och högrev. Dessa är så kallade oädla detaljer, men de är mäkta populära. Nu börjar gästerna snegla vidare och frågar sig vilka nya köttupplevelser som finns. Här kommer viltet in. Och älgköttbullar i all ära – vill du göra en vild satsning så finns det nya, mer spännande vägar att gå.

Oädla detaljer är nya trenden

– För det första så tror jag att det är de oädla detaljerna på viltkött som kommer att bli riktigt populära i framtiden. Fransyska på hjort är till exempel en väldigt mör köttdetalj, och en högrevsburgare på rådjur är en helt ny smakupplevelse.

Richard slår också ett slag för nya sätt att använda viltköttet, och att man som krögare inte ska begränsa sig till att bara servera vilt på hösten och vintern.

– Det finns så klart en del klassiska vilträtter, men det hindrar verkligen inte att man använder vilt precis som vilket annat kött som helst. Att grilla hjortinnanlår på sommaren är fantastiskt gott, och man behöver inte krångla till det om man inte vill. Varför inte servera hjorten med pommes och bearnaise?

Nu för tiden kan Sveriges krögare få tag på ren, rådjur, hare, älg, hjort och vildsvin hos Menigo. Så för den som vill utveckla menyn finns råvarorna bara ett telefonsamtal bort.

– Vi kan leverera alla delar och styckningsdetaljer. Och jag vill verkligen slå ett slag för de oädla detaljerna, som har en helt annan prisbild och håller otroligt hög kvalitet.

SÅ GÖR DU KROGEN LITE VILDARE

  1. Våga. Testa att köpa in viltkött och experimentera – det är inte så svårt som många fortfarande tror. De olika detaljerna går ofta att tillaga precis som nöt eller fläsk.
  2. Fråga. Menigo har stor kunskap om de olika styckningsdetaljerna och de bästa sätten att servera dem.
  3. Var vild året runt. Det finns många traditioner kring viltkött, men de kommer snart att förändras. Så bli först i din stad med att servera grillad rådjursfilé eller hjortburgare.
Charlie Längtan är den bästa kryddan!