Din råvarulista


Bland fåren i Småland

Trots att ett flertal av världens mest uppskattade ostar görs på fårmjölk ( t.ex Roquefort, Etorki, Roncal, Manchego och alla olika sorters Pecorino!) så är det ont om med svenska fårostar. Uppskattningsvis är det färre än 500 får som mjölkas i hela landet. Så när jag fick kontakt med Daniel och Emelie Lund på Rössbo Övra Gårdsmejeri i Nybro var min första önskan att få komma på besök och uppleva hur mjölkningen gick till. Men inte ens jag kan åka iväg och klappa lamm exakt när jag vill,  så det dröjde lite innan jag väl kom iväg till Småland och familjen Lunds fårhagar. Dessutom var jag ju tvungen att åka under mjölkningsäsongen och ta det en dag då jag inte störde verksamheten för mycket. Men i slutet av juni hittade vi äntligen luckan.

Daniel och Emelies 85 Ostfriesiska Mjölkfår stod och väntade när vi kom till hagen. Dom var angelägna att bli hämtade till mjölkningen, men trots att dom hade bråttom var det ingen stress eller oro. Fåren visste vad som var på gång.

Det var spännande att stå mitt ibland fåren som lugnt men bestämt hastade förbi.

Lite då och då blev det stopp. De första djuren i skocken upptäckte lite extra god växtlighet vid vägkanten och stannade för att beta. När vi kom fram till stallet där mjölkningen skulle ske blev det trängsel om att komma först. Fåren har tillgång till extras mumsigt foder från en fodergiva som kan nås från mjölkbåsen och djuren skyndade sig att ta plats.

Tackorna lammar i  april och lammen får mjölk den första tiden, så mjölkningssäsongen är från slutet av maj till mitten av september.  Eftersom mjölkfår är så pass ovanligt i Sverige så  finns inte rätt utrustning att få tag på inom landets gränser, och service och reservdelar är dyrt och omständigt. Det får plats 12 får i taget på mjölkbordet och det kändes lite som att vara med i Wallace och Gromit när jag såg fåren rada upp sig. Varje djur ger i 1,5-2 liter per dag. På Rössbo mjölkar Daniel och Emelie två gånger om dagen, och hela proceduren tar ungefär två timmar från det att djuren hämtas på betet tills mjölkningsrummet är skurat efteråt. På Rössbo pastöriseras mjölken innan ystning, på så vis kan man hålla en jämnare kvalitet och även blanda mjölk från olika mjölkningar till större batcher.

Ytterligare en film om fårmjölkning hittar du HÄR!

Till slut blev det dags att åka hem. Med några minuter till godo hoppade jag på tåget i Nybro för vidare resa mot Alvesta och Stockholm, och satt till slut hemma vid köksbordet i årsta vid 23-tiden medans både katt och hund sniffade på mig och tyckte jag doftade oerhört intressant.

Ett stort tack till Emelie, Daniel med barn och djur för den fina dagen!

Fakta om fårmjölk:

-i Sverige finns det mindre än 500 får som mjölkas.

-ett får kan ge 600 liter mjölk per år, men det är sällan svenska får producerar så mycket. 200 liter per säsong är mer vanligt.

-fårmjölk är naturligt homogeniserad. Till skillnad från komjölk så är fettet i mikroskopiska droppar som inte flyter upp   till ytan.

-fårmjölk har en högre fett och proteinhalt än komjölk, cirka 5,5 % fett.

-på 10 liter fårmjölk får man ut 2-2,5 kg ost, till skillnad mot ko och getmjölk där det blir 0,8-1 kg ost på 10 liter mjölk

-mjölkningssäongen  är  100-150 dagar per år.

-Menigos Färskvaruhallar samarbetar med fyra svenska fårmjölksmejerier: Oviken, Strömmen, Rössbo och Bredsjö.

 

Läs mer om Rössbo Övra Gårdsmejeri här,  på Facebook eller följ dom på Instagram här och här och här

Magnus Jönsson och Maria Edman på Fåravelsförbundet samt Robert  och Kristina Åkermo från Oviken  har hjälpt till med fakta till den här texten.

 

Markus Femling Inspireras av närproducerat och ekologiskt från svenska bönder och mathantverkare.