Din råvarulista


Bjärefågel – en glad kyckling

Närproducerat eller närodlat är begrepp som vi ser, hör och vurmar för allt mer. Vi har ett allt större behov av att veta varifrån maten vi äter kommer samt att den är producerad och odlad under rätt förhållanden. Vi kan vilja gynna de lokala arbetstillfällena eller hålla våra landskap öppna.

Anledningarna kan vara många och de är alla bra anledningar.
Det som för mig är extra glädjande är när vi hittar närproducerande leverantörer som höjer den kvalitativa ribban. För om sanningen ska fram så är en närproducerad produkt i sig inte en garant för en bättre ätkvalité. Jag är uppvuxen utanför Helsingborg i Skåne och för mig är t ex. Bjärefågel en producent som funnits med många år och som ligger mig varmt om hjärtat. Jag var och besökte dem för några månader sedan på Bjärehalvön utanför Torekov.

Bjärefågel har inte satsat på en billig massproducerad kyckling utan på en högkvalitativ kyckling uppfödd på majs. Vid årsskiftet gjorde de något som för mig var nytt, de bytte kycklingras, från en snabbväxande till en långsamväxande ras. De berättade att de letat efter en annan ras under längre tid och nu hade de fått tag på en ny ras, Rowan Ranger från Skottland, en vacker, brunspräcklig fågel. Den tidigare rasen växte upp och blev slaktfärdig på 30-35 dagar. Den nya Rowan Ranger kycklingen blir slaktfärdig på ca 50 dagar. Denna övergång har lett till en godare kyckling och en kyckling som växer upp och mår mycket bättre.

Jag fick lära mig att fothälsa är något som är viktigt för att hålla en fågel frisk. Om fötterna mår bra mår även fågeln i övrigt bra. Smittor och sjukdomar sprids via fötterna upp i fjädrarna och resten av kroppen. Den nya rasen upptäckte de hade en bättre fothälsa än tidigare ras. Glädjen över denna upptäckt var påtaglig när jag besökte dem. Hos Bjärefågel har kycklingarna max en timmes transport från stallet till slakteriet utanför Torekov.

Även fodret är lokalt odlat. Det finns en oerhörd stolthet i vad de gör. Fåglar måste ha utrymme att växa på och det finns en maxgräns för hur många kycklingar som får finnas per kvm. Bjärefågel har ungefär hälften så många fåglar per kvm. Detta för att fåglarna ska må så bra som möjligt och därmed minimera risken för antibiotika-användning.

Har du vägarna förbi Lund kan jag rekommendera dig att göra ett besök i Saluhallen i Lund där Bjärefågel finns.

Där serveras utsökt mat! Räkna med kyckling på menyn…

Bjarefagel