Din råvarulista


Biofach 2015! Världens största ekomässa.

Jag hade nöjet att besöka Biofach i Nürnberg i år igen. Biofach gick av stapeln 10-13 februari och är världens största mässa för ekologiska produkter!

Allstå himmelriket för mig. Biofach är det stora forumet för att nätverka, göra affärer, trendspana och utveckla nya samarbeten inom den ekologiska sfären.

Stämingen var hög bland utställarna, detta är en spansk citrus producent med lite tid över för bus!

Stämingen var hög bland utställarna, detta är en spansk citrus producent med lite tid över för bus!

Mässan är enorm, och kräver ett par dagars närvarande för att kunna bilda sig en uppfattning om hur den är uppbyggd och dess omfattning. Schemat på de olika scenerna var späckat av intressanta seminarium med duktiga föreläsare. Bland annat hade Organic Denmark sin jordbruksminister i sin monter där han talade om framtid, vision och handling.

Organinc Denmark gör ett stort jobb för att främja ekologin i Danmark.

Organinc Denmark gör ett stort jobb för att främja ekologin i Danmark.

Vi i Sverige, har även vi en nystartad organisation som heter Organic Sweden, som framöver bl.a kommer att jobba för att öka den ekologiska livsmedelsförsäljningen i Sverige, exporten av ekologiska livsmedel ur Sverige samt öka arealen

Sveriges intresseorganisation för att främja en eklologisk tillväxt med tydliga måltal.

Sveriges intresseorganisation för att främja en eklologisk tillväxt med tydliga måltal.

Det som var tydligt var att ekologin växer så det knakar, inte bara i Sverige och Norden men även globalt sett. Ytterligare trender man ser är att länder med ekonomiska utmaningar satsar mer och mer ekologiskt, för att rusta sig för en framtida marknad. De har en stor fördel här då det finns stora arealer som ganska lätt och smidigt går att ställa om till ekologiska areal, pga av att de är relativt orörda av människan sedan tidigare. Jag tycker också det är viktigt att vi börjar utveckla handeln med länderna i östeuropa för att stärka deras ekonomier. Det tror jag att vi alla har glädje av i ett större perspektiv.

Rumänien hade en enorm monter där olika producenter hade möjlighet att visa fram vad Rumänien har att erbjuda

Rumänien hade en enorm monter där olika producenter hade möjlighet att visa fram vad Rumänien har att erbjuda

 

Här hittade jag allt från Rumänsk ekologisk karl-johan svamp, till kefir, fåryoghurt och fårsmör.

svampar och bär från ekologiskt certifierade skogar i rumänien.

svampar och bär från ekologiskt certifierade skogar i rumänien.

välsmakande fårmejeriprodukter

välsmakande fårmejeriprodukter

Jag bekantade mig även med makalösa viner där druvan Feteasca Neagra ofta är representerad bland de bättre vinerna. Påminner lite i smaken om ett Amarone, eller ett annat vin med mycket ”kropp”. Har ni möjlighet att prova ett vin av den druvan, gör det!

hereditas-feteasca-neagra-romania-10621485

Jag hade äran att resa dit med KRAV:s delegation, vi bodde på samma hotell, och hade många intressanta samtal omkring den ekologiska utvecklingen i Sverige, och vad vi alla kan göra för att främja en marknad som vi vill skall växa ännu mer. Detta på bakgrund av att vi i Sverige presenterar världsunika siffror där ekologin växer med 38% mot föregående år, och detta utan att större några politiska beslut som banar väg för tillväxten, det är unikt. Det är konsumenterna som för talan. Kanske förstår politikerna snart, att detta är ett produktionssätt som konsumenterna i Sverige vill se ännu mera av i butikerna.

krav-eu-lovet

Men åter till nya intressanta produkter. Något jag förälskade mig en smula var denna ”vitvinsliknande” dryck Hugo som jag tror kommer att bli sommarens uteserveringsdricka. En uppfriskande dryck som är en blandning av fläder, mynta och lime – magisk och givetvis ekologisk! Den säljs i 0,75 cl flaskor med en alkohol % på 5,8.

En storsäljare på uteserveringarna till sommaren

En storsäljare på uteserveringarna till sommaren

Hoppas ni har fått en bild av vad Biofach handlar om, och för alla branschfolk som intresserar sig för ekologi är ett besök på Biofach ett måste.

Simma lugnt!