Din råvarulista


Årets hållbara gastronomi på White Guide Galan –

Lilla Bjers Gårdskrog, Visby

Motiveringen lyder:

För att ha tagit närodlat och ekologiskt till nya höjder där råvarans smakkvalitet i än högre grad matchar nivån på det kreativa och gastronomiska handlaget.

20150309_171659

Det var ett glatt gäng med Luqaz Ottosson i spetsen för det kulinariska som mottog priset som delas ut i samarbete med KRAV. Luqaz blev också första segraren i Årets Ekokock 2014. Det är glädjande att se fler och fler restauranger profilierar sig inom ekologi. Men också att det nu finns tävlingsformer inom denna kategorin. Samt att white guide har detta som en priskategori, det tyder på ökad medvetenhet i branschen!

Det hade även varit kul att se ett gediget ställningstagande av den klassiska Åretskocktävlingen, t.ex. att 50% av råvarorna man använder i sitt bidrag till tävlingen skall vara ekologiska?

White guide galan var en trevlig tillställning, det var första gången jag besökte den så jag har inget att jämföra med. Längs med väggarna i Vinterträdgården på Grand Hotel, stod många utställare och visade fram produkter både nya och välkända som t.ex salma lax från Leröy, Krav hade Ulrika Brydling med sig i sin monter som lagade en rawfood sallad, och något som kittlade mina smaklökar lite extra – Rooomi.

20150309_180651

Detta är en alkoholfri råmust av svarta vinbär och aroniabär. Ett alldeles excellent alternativ som en del i dryckesmenyn till en avsmakningsmeny, där jag ofta tycker att de alkoholfria dryckesalternativen är dåligt varierade. Smaken i Roomi är stor, med hög syra, mörka bär samt en viss pepprighet, färgen har en fin rubinröd ton, och doften har toner av ceder och granskott. Testa detta! Givetvis är den ekologisk också.

Nästa gång rapporterar jag från KRAV´s marknadsrapportspresentation nästa onsdag, SPÄNNANDE!

Ha det bäst tills dess!

Håll även koll på twitter: @carlsmose    Här twittras det friskt i ekologins tecken!