Din råvarulista


Frukt & Grönt information från Färskvaruhallen

Snön och kylan har kommit men har även hunnit försvinna på sina ställen. Utöver snön gör doften av apelsin och smaken av clementiner oss påminda om advent och att det snart är jul. December står ju trots allt för dörren och många av oss längtar efter adventstider och ljuset så här i den mörkaste av årstider.

Det är högsäsong för citrus nu där mycket är spanskt. Limen är brasiliansk eller mexikansk. Limen är dyrare än normalt p g a bristsituation men det ser ut att vända neråt igen. Clementinerna är från Marocko. Vältajmat med citrussäsong nu när vi behöver c-vitaminerna som mest.

Årets äppelsäsong

Den svenska äppelsäsongen är svår att förutspå i år. Aroma är ju en väldigt populär och stor sort som vi brukar ha länge under ett normalt år. Den tar nu slut under kommande vecka och det ska jämföras med förra året då vi sålde Aroma till slutet av februari. Vi har bl a tillgång till Ingrid Marie, Rubinola och Cox nu vilket passar väldigt bra till julen och julborden. Efter jul släpps en annan fin och god sort – Frida. Den svenska säsongen blir kort i år men det positiva är att vi kommer skapa nya bekantskaper som kanske annars inte fått sin tid i strålkastarljuset.

Tycker du att det är för dyrt att köpa svenska äpplen så finns det billiga polska Gala och även väldigt snygga franska Gala till en vettig peng. Primo Basic finns för dig som önskar ett billigt alternativ och kan köpa hellåda.

Det är inte bara i Sverige vi har problem med en betydligt kortare säsong än normalt på äpplen. Våra italienska odlare som levererar ekologiska äpplen meddelar att Gala som vi hade till mitten av juni förra året är slut kring jul. Vi har en ny österrikisk kontakt på ekologiska äpplen och de kommer ha äpplen något längre. Vi kommer även här se andra sorter än vad vi är vana vid fram över.

Det finns också skånska päron av sorten Carola. Efter Carola kommer vi att få stifta bekantskap med Alexander Lukas.

Druvorna är jättefina men kommer nu från Sydamerika och kostar därefter. Jordgubbar är ganska dyra just nu men snygga som tur är. Vi tror att vi kommer kunna ha belgiska jordgubbar året ut.

Grönsaker

Generellt är det ett bra grönsaksläge just nu om vi ser till det vi brukar kalla basgrönsaker. Bra priser och god tillgång. Vi befarar ett bakslag lite senare p g a att det varit extremt varmt nere i Spanien nu ett tag. Detta är ju skönt ur ett turistperspektiv men som odlare så finns det baksidor. Det är de här odlingscyklerna som vi skrivit om förut. Man sätter plantor successivt för att ha en jämn tillgång under hela säsongen men när det är så varmt så växer det för bra. Det växer så fort att cyklerna växer i varandra och det blir ett överskott som leder till billiga priser. Det är där vi är nu. Vädret är på väg att vända och metrologerna säger att det ska gå från 25 till 14 gr inom några dagar. Detta kommer leda till växtstopp. M a o är vi inte förvånade om det blir en bristsituation runt nyår i st.

Blomkål och broccoli är nu fransk vs. spansk. Krispsallat och huvudsallat är nu slut på den svenska säsongen. Krispen blir spansk och huvudsalladen blir holländsk. Salladskålen blir nu tysk.

Kål finns i oändligt många sorter och varianter. Spetskål, svartkål, rosa salladskål, kålskott, brysselkål, rödkål, vitkål. Grönkål och garneringskål är inne i sin absoluta topp nu inför julborden. Garneringskål finns både som avrivna blad och hela stånd samt i blommor om man vill ha det. Du som vill spara tid i julbordstider ska hålla utkik efter kampanj på färdigskuren kål.

Trattkantareller finns men stigande priser. Gula kantareller går att få tag på men det är dyrt.

Det finns nypotatis att få tag på från Italien för den som vill och har lite framförhållning. Sorten är Pavarotti.

Spanien har blivit bra på ekologiska grönsaker och nu när vi lämnat den svenska säsongen kan det vara värt att kolla på ett ekologiskt alternativ som ett sätt att tänka hållbart.

Vi har en ny produkt som kallas Sweet Bite. Det är en liten paprika som kan ätas som snacks, rostas i ugn och serveras som tillbehör, fyllas kanske? Den säljs i en 2 kilos låda och har både röd, gul och orange paprika i sig. Vad skulle du göra med den?

 

Potatis

Det har varit en besvärlig höst för potatisodlarna. Regnet kom i stora mängder väldigt sent på säsongen och precis inför skörd. Det har gjort åkrarna svårtillgängliga givetvis men potatisen har också drunknat och kvävts p g a att den stått i vatten. Stora volymer har därför gått förlorade i år och vi kommer se en prishöjning nu under den närmaste tiden på de stora basprodukterna medel och kulor.