Din råvarulista


Frukt & Grönt information från Färskvaruhallen

Det är svalt ute i naturen och Kung Bore har ovanligt svårt att lämna oss i år. Det som händer när det är så svalt är att det inte växer så snabbt som odlarna skulle vilja. Nätterna är fortfarande väldigt svala och det rapporteras fortfarande om frost och minusgrader i vissa delar av landet.

Sparrisplantan slår generellt runt 10 skott per säsong och ibland upp emot 15 skott beroende på sort och ålder. I natt var det -8 grader på Gotland vilket har gjort att all sparris frusit. Både den som växer under tunnlar och den frilandsodlade. Den vita har också frusit men det är för tidigt att säga om alla gjort det eller bara de skott som legat närmast ytan. Just nu är det mellan 2-5 gröna sparrisskott som vuxit upp ovan jord och som nu frusit bort. Och med den tidigare köldknäppen som också frös sönder en omgång skott så är det här ett väldigt hårt slag för de gotländska sparrisodlarna. Halva skörden har frusit bort.

Vi kommer se en ovanligt hög prisbild på svensk sparris nu ett tag innan det förhoppningsvis tar fart igen. Vi har rapporterat om problem med importerad volym också under veckan men där ser vi nu att det börjar komma igång igen. Vi kan lätt konstatera att vi behöver mer sol och värme!

Svenska grönsaker

Vi har fått de första växthusodlade betorna från Gotland nu under veckan. Frilandsodlad svensk färskpotatis finns nu att få tag på och priserna dalar nu snabbt. Rabarber finns både svenska och tyska, nässlor och tomater som också är svenska.

Det finns svenska växthusodlade jordgubbar men de är lite dyra nu i början. I år är det kalla vädret med som en faktor för den svenska produktionen. Det brukar generellt vara ganska dyrt, även med importerade gubbar fram över norrmännens nationaldag den 17:e maj p g a att norrmännen konsumerar mycket jordgubbar kring sin nationaldag. Men det är även flera andra länder i Europa som firar morsdag den här tiden.

Nu har vi en fantastiskt fin vildmixlåda med tomater från Vikentomater. Det är en 3 kilos låda med blandade tomatsorter. Det är blandat små och stora tomater och i olika färger. Den är inte bara väldigt god utan enormt vacker också. Dags att lyfta fram fina goda tomater! Prova! Du kommer inte bli ledsen!

Sydeuropa

Bönor är något som du kan passa på att använda nu. Det finns mycket trevliga bönor från Italien såsom vaxbönor, borlottibönor, bondbönor och spritärtor. Det finns även fina buntmorötter, salladslök både gul och röd samt buntlök.

Spanien börjar nu leverera frukt till oss igen. De första stenfrukterna har kommit och det finns nu nektariner, persikor och körsbär. De är ovanligt fina för att vara så tidigt på säsongen. Galiamelon och vattenmelon är också spanska nu. Honungsmelonen är från Costa Rica ett tag till.

 

Basgrönsaker

Det vi väntar på härnäst är starten av de frilandsodlade grönsakerna och där hoppas odlarna att de ska vara igång i slutet av maj. Romansallat och isberg kommer vara först ut. Holland står redo att börja leverera isberg under den här veckan men vi avvaktar och ligger kvar med spansk råvara några veckor till och går direkt till svensk råvara sen. Paprika och aubergine är nu enbart holländsk. Zucchini är spansk några veckor till.

Citrus

Clementinsäsongen är nu över på den här sida jordklotet och vi går nu därför över till satsumas från Sydamerika. Apelsinerna är fortsatt Maroc ett tag till. Citronerna tar vi från Spanien och grapen är nu från Sydafrika.

Vi hoppas vi alla får en solig och varm vecka!

Therese Oldbring, Kategorichef Frukt & Grönt

Lars Rönnqvist, Sortiment & Importchef Frukt & Grönt